Politie gaat dit jaar nog drones inzetten

De politie gaat dit jaar nog onbemande vliegtuigjes inzetten om misdrijven op te lossen en toezicht te houden op grote mensenmassa’s. Vijftien agenten volgen op dit moment een opleiding om drones te besturen. In de loop van dit jaar wordt besloten wanneer ze precies worden ingezet.

Dat meldt de NOS. De drones kunnen bijvoorbeeld worden ingezet bij een gijzeling. Er kunnen dan luchtbeelden worden gemaakt op de plaats waar de mensen worden vastgehouden. Ook kan een drone worden ingezet om een vluchtende verdachte opsporen.

De politie heeft speciale software die van de opnames van de beelden een driedemensionaal beeld kunnen maken. Op die manier kunnen de gegevens heel nauwkeurig geanalyseerd worden.

Omstreden

De vijftien agenten die een opleiding volgen, halen binnenkort hun brevet. Dan moeten er nog drones worden aangeschaft die zijn goedgekeurd voor de luchtvaart.  De politie vloog al wel eerder met drones, maar er wordt nu een speciale eenheid opgericht. Eerder stopte onder meer het korps in Amsterdam met de inzet van onbemande vliegtuigjes. Er waren toen nog te veel technische problemen.

Er is stevige kritiek op de inzet van drones door de politie. Het is relatief duur en erg privacy-gevoelig. Daarnaast werd er eerder getwijfeld over de effectiviteit van de inzet van drones.