Politie gaat meer met bodycams werken

De politie gaat 2.000 bodycams die agenten tijdens hun dienst kunnen dragen aanschaffen. Iedere eenheid krijgt er een paar honderd om mee te werken. De politietop vindt de bodycam een waardevolle toevoeging voor de uitoefening van politiewerk.

Minder geweld

Er zijn experimenten en onderzoek gedaan in alle politie-eenheden. De camera’s zijn bij allerlei soorten politiewerk ingezet.

Professioneel gebruik van de camera’s kan het de-escalerende effect van het politieoptreden bevorderen. uit onderzoek in Amsterdam is gebleken dat agenten die bodycams droegen minder vaak te maken hadden met bedreigingen en lichamelijke agressie.

Ondersteunend bewijs vormen.

Uit andere experimenten blijkt dat meer dan 80 procent van de agenten ervaart dat de bodycam de-escalerend kan werken. Hoofdagent Nick van den Berge uit Den Haag:

Vooral in situaties die uit de hand dreigen te lopen, kan het helpen als ik zeg dat ik opnames maak. Als er geen alcohol of drugs in het spel is, heeft de wetenschap gefilmd te worden vaak een positief effect op het gedrag van mensen.

De beelden kunnen ook als ondersteunend bewijs worden toegevoegd bij een proces-verbaal. Het beeldmateriaal kan dan dienen om de observatie van betrokkenen te ondersteunen.

Er is nog geen leverancier voor de apparatuur. Daarvoor komt snel een aanbestedingsprocedure. De politie-eenheden kunnen de huidige apparatuur blijven gebruiken tot de nieuwe bodycams zijn geïmplementeerd.