Politie geeft beelden liquidatiepoging A’dam-Oost

De daders van de schietpartij in café de Zon aan de Pretoriusstraat in Amsterdam-Oost zijn gevlucht in een zwarte BMW Station uit de 3-serie met een dubbele uitlaat. Dat maakte de politie bekend. Op de ring-Zuid, bij de afslag VU, hebben de daders op motoragenten geschoten.

Wilde weg

De twee motorrijders reden dicht achter de BMW maar staakten voor hun veiligheid en die van het overige verkeer de achtervolging. In een reconstructie in Opsporing Verzocht blijkt dat op vrijdagavond 10 oktober rond 23.20 met onder andere een automatisch wapen in het wilde weg in café begonnen te vuren. De politie noemt het een ‘wonder’ dat slechts één man eenzijdig verlamd raakte en de ander een beenwond opliep.

Antwerpen

De politie gaat ervan uit dat de twee slachtoffers op geen enkele manier in verband staan met met zware criminaliteit en gaat ervan uit dat de daders het op één of twee andere bezoekers van het café hadden gemunt. Deze anderen zouden wel betrokken zijn bij de golf van liquidaties van de afgelopen 2,5 jaar. Marchano P. was vaste klant en wel aanwezig maar werd niet raakt. Hij was verdachte van de moord op Najeb Boubouh in Antwerpen.

Zuidoost

De daders zijn vanaf de Pretoriusstraat met een omweg via de S112 de ringweg A10 opgereden. Bij knooppunt de Nieuwe Meer zijn ze omgekeerd. Bij de afslag VU, hebben de daders op de motoragenten geschoten. Het is niet zeker hoe de daders vanaf dat punt zijn verder gereden, maar rond 23.30 uur doken ze weer op bij het Nieuwersluishof in Amsterdam-Zuidoost. De BMW is daar brandend teruggevonden met het valse kenteken 96-TR-PJ.

Lichtflits

Op bewakingsbeelden is een lichtflits te zien, dat is het moment dat de BMW in brand wordt gestoken. Daarna is een man te zien die iets opraapt en daarna verdwijnt hij weer uit beeld. De politie gaat er vanuit dat hij één van de daders is van de schietpartij en de politie wil weten wie hij is. De BMW was al in de nacht van 17 op 18 februari 2014 gestolen op de Alexander Boerstraat in Amsterdam Zuid. De auto was toen voorzien van het originele kenteken 27-XX-JZ.