Politie geeft beelden schutter Beethovenstraat vrij

Maandagmiddag 30 juli werd in restaurant Ferilli’s Caffè aan de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid de 62-jarige Kroaat Ivan Serdarusic geliquideerd. De politie heeft inmiddels camerabeelden van de verdachte vrijgegeven.

Serdarusic werd rond 14.50 doodgeschoten terwijl hij aan een tafeltje in het restaurant in de Beethovenstraat zat. Op de vermoedelijke vluchtroute van de dader vond de politie diverse voorwerpen, zoals een beige hoedje, vuurwapen, zwarte laptoptas, handschoenen en een wit/blauw kledingstuk.

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte vermoedelijk op 8 juli 2018 via Schiphol Nederland is binnengekomen. De politie houdt er rekening mee dat hij na de liquidatie op 30 juli via Schiphol naar het buitenland is gevlucht. Tevens lijkt het erop dat de man in het centrum van Amsterdam verbleef.

Kleding verwisseld

De politie heeft vrijdagmiddag camerabeelden vrijgegeven van de verdachte van zowel voor als na het schietincident. Op deze beelden is te zien dat hij voorafgaand aan de liquidatie een beige hoedje, zwarte zonnebril, blouse met print, lichte driekwart broek, een zwarte laptoptas en zwarte schoenen droeg. De beelden laten zien dat hij na het schietincident andere kleding droeg en dat hij zich later, op het Rokin ter hoogte van de Duifjessteeg, nóg een keer omgekleed heeft. Hij droeg daarna een rood petje en een geel/groen T-shirt.

100 kilo cocaïne

De Kroaat Ivan Serdarusic werd recent verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van 100 kilo cocaïne die de Kroatische politie in maart in beslag had genomen. De partij was afkomstig uit Zuid-Amerika. In de Kroatische onderwereld zorgde de onderschepping voor grote beroering. Vijf mensen werden gearresteerd, onder wie een beruchte crimineel die in Slovenië werd aangehouden. Mogelijk is Serdarusic door de drugsvondst in de problemen gekomen. Ook omdat hij in tegenstelling tot de medeverdachten wel vrijgelaten werd. Het vermoeden bestaat dat men daarom in het milieu dacht dat Serdarusic met de politie sprak en zijn partners had verraden.