Politie grijpt in bij gewelddadig conflict rond motorclub

De afgelopen weken hebben justitie en politie een groot rechercheonderzoek gedaan naar brandstichtingen en onderlinge bedreigingen in een conflict rond een motorclub in Zierikzee. Er zijn verschillende arrestaties geweest en er zijn vuurwapens in beslag genomen. Drie van de verdachten zitten vast in beperkingen.

Conflict

Het onderzoek werd gestart na twee explosies en/of brandstichtingen op 16 en 21 september bij een woning aan de Moggestraat in Zierikzee. Op 16 september werd de bewoner gearresteerd maar die werd na verhoor in vrijheid gesteld, omdat hij geen betrokkenheid had. Uit de verhoren bleek dat de oorzaak een conflict was tussen een aantal mensen die afgelopen zomer betrokken waren bij de oprichting van een motorclub in Zierikzee.

Zadel

Er waren diverse incidenten. Uit een schuur aan de Schuttershofstraat werd gereedschap gestolen. Hiervan werd door enkele inwoners uit Zierikzee een man verdacht. Tevens bleek dat uit deze schuur een zadel van een motor was gestolen. Verder bleek dat op 7 juli een ruzie in Zierikzee had plaatsgevonden waarbij leden van deze groep betrokken waren. Op 20 augustus werd bij een man zijn motor in brand gestoken. Ook werd een van de mannen op 21 augustus in Vlissingen gearresteerd, omdat hij een vuurwapen had, wat later een imitatiewapen bleek te zijn. (tekst gaat verder na reclame)

Remleidingen

Op 16 september ontplofte in de Moggestraat een explosief. Vijf dagen later ontplofte bij de voordeur van hetzelfde huis nog een explosief, dit keer zat dit in een jerrycan. Weer vijf dagen later bedreigde een man met een mes de bewoner van dezelfde woning in de Moggestraat.

De politie legde een relatie tussen de incidenten in de Moggestraat en de conflicten tijdens de zomer. Bovenop deze incidenten kwam op 8 oktober nog een telefonische bedreiging en een sabotage. Bij een van de betrokkene werden namelijk de remleidingen van zijn auto doorgesneden. De politie legde op dat moment ook een link met de reeks incidenten.

Ernstig bedreigd

Op 10 oktober meldde een van de betrokken mannen zichzelf op het politiebureau. Hij voelde zich ernstig bedreigd en had een groot mes bij zich om zich te beschermen. Ook vertelde hij dat hij ondertussen een jachtgeweer had. Dezelfde dag doorzocht de politie zijn woning in Zierikzee. Het jachtgeweer en 720 xtc-pillen werden in beslag genomen.

Het politieonderzoek werd door de agenten voortgezet onder andere met het verhoren van diverse mensen. Op 12 oktober werd een inwoner uit de gemeente Noord-Beveland gearresteerd. Hij wordt verdacht van bedreigingen, een vernieling en het tanken zonder te betalen. De politie zegt ook aanwijzingen te hebben die wijzen op betrokkenheid van een van de mannen bij de explosie in de Moggestraat. De man, die zich op het politiebureau meldde, bekende betrokken te zijn geweest bij de brandstichtingen bij de woning aan de Moggestraat op 16 en 21 september jl.

Wapenarsenaal

Naar aanleiding van het aangetroffen jachtgeweer werd in de vroege ochtend van 14 oktober in vier loodsen en een woning in Zierikzee binnengevallen. Agenten vonden in de woning drie strafbare vuurwapens. De bewoner werd aangehouden. In een loods werden nog eens vier handvuurwapens alsmede een grote hoeveelheid patronen gevonden. Tot slot werden onderdelen van politie- en Marechaussee-uniformen gevonden. Dezelfde ochtend werd in Hulst een inwoner uit Brabant aangehouden. Hij werd verdacht van bedreigingen in dit lopende conflict.

Op 15 oktober in de wijk De Veste opnieuw een woning doorzocht. Hierbij werden jachtgeweren en handvuurwapens, patronen en drugsaangetroffen. Ook deze bewoner werd aangehouden. Van drie jachtgeweren is komen vast te staan dat deze in 2017 bij een woninginbraak in Kerkwerve buit zijn gemaakt.

Tijdens het politieonderzoek zijn drie mannen door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Het drietal kreeg zogenaamde beperkingen opgelegd. Hierdoor mochten ze alleen contact leggen met hun advocaat en kon om dezelfde reden aanvankelijk niet meer informatie verstrekt worden over het politieonderzoek. Deze beperkende maatregelen zijn opgeheven. De mannen zitten nog vast.