Politie haalt geld uit een auto (VIDEO)

De politie zoekt en vindt regelmatig grote geldbedragen of drugs bij automobilisten. Eigenlijk mag politie niet zomaar een willekeurige auto doorzoeken. Het gebeurt wel. Met name bij bestuurders die de politie “verdacht” vindt. Vorige week in Tilburg werd zoiets gefilmd.

Wegenverkeerswet

In de buurt van Tilburg werd een auto met twee personen staande gehouden door politiemensen in burger. Ze vroegen de bestuurders in eerste instantie om rijbewijs en en papieren. Daarna zeiden ze de auto te willen controleren. De politie kan op grond van artikel 160 van de Wegenverkeerswet nader onderzoek verrichten om te zien of er aan de veiligheidsvoorschriften wordt voldaan. De auto moet in orde zijn en er moet een reservewiel en een gevarenkruis in de auto aanwezig zijn. In dit geval werd bij dit nadere onderzoek 6.300 euro gevonden en in beslag genomen.

Grondslag

Advocaat Mark Rijnsburger heeft nu contact gezocht met de politie en het Openbaar Ministerie: ‘Ik wil weten welke officier van justitie hierbij betrokken was, als er al één bij betrokken was. En ik wil weten welke grondslag is gebruikt om het geld in beslag te nemen. De politie mag in de Wegenverkeerswet een auto op veiligheid checken. Maar het is natuurlijk altijd de vraag of de controle niet is gebeurd op basis van andere gedachten. Dat heet détournement de pouvoir, dan gebruik je een wet voor iets waarvoor die niet bestemd is. Dat mag niet.‘ 

Rechters

Maar in het algemeen verklaren rechters bewijs in de vorm van wapens, geld of drugs dat op deze manier gevonden is niet onrechtmatig. Rijnsburger: ‘Toch komt het gelukkig ook voor dat er zo geld in beslag wordt genomen en een rechter of zelfs een officier van justitie achteraf zegt dat er onvoldoende grondslag was.’

Niet geteld

In het Tilburgse geval kreeg de automobilist een papier uitgereikt over de inbeslagname met daarop het dienstnummer en de naam van een agent. Het geldbedrag was niet geteld en gespecificeerd, dat is een agent ook niet verplicht te doen. Waarom het geld is meegenomen en wat de verdenking precies was, dat wordt nu uitgezocht.

Zie ook bijvoorbeeld:

Politie vindt 500.000 euro in kofferbak (UPDATE)

Duitser met anderhalve ton in auto

Mannen met babymelkpoeder aangehouden