Verdachte in zaak Nicky mogelijk in Frankrijk (UPDATE5 VIDEO)

Een 55-jarige voortvluchtige man is verdachte in het onderzoek naar de moord op het jongetje Nicky Verstappen in 1998. Zijn dna matcht met dna dat op de kleding van Nicky Verstappen is gevonden. Lees meer na de break en kijk naar de persconferentie.

Passant

De 11-jarige Nicky Verstappen werd op de Brunssummerheide gevonden in 1998. Hij was daar toen op kamp. De huidige verdachte Jos Brech is direct na de moord door twee medewerkers van de Koninklijke Marechaussee in het gebied staande gehouden als toevallige passant en getuige. Zijn naam is toen genoteerd. Later is de man twee keer als getuige gehoord, in het second opinion onderzoek in 2001. Zonder het proces-verbaal van de marechaussees was de man nooit als verdachte in beeld gekomen, aldus de politie (lees verder na de video).

https://youtu.be/IRu-_eWixco

Frankrijk

In het tweede dna-onderzoek (één-op-één) was de man geselecteerd. Hij kwam niet opdagen. Niet lang daarna vertrok hij naar Frankrijk. Op zeker moment gaf zijn familie hem na februari 2018 – in april – als vermist op, en opende zelfs een pagina op Facebook. Hij zei aan familie een wandeltocht in de Vogezen te maken. In het onderzoek naar de vermissing is dna van hem veiliggesteld.

De twee onderzoeken kwamen samen doordat er een dna-match werd vastgesteld. Hij staat in Europa gesignaleerd. Hij pleegde eerder een zedendelict en was vrijwilliger bij een scoutingvereniging.

Omdat hij survival-tochten begeleidde kan hij volgens de politie overleven in de vrije natuur.

Meer dna-sporen

De politie benadrukt dat nog niet duidelijk is wat er in de laatste uren met Nicky is gebeurd. het dna van de man is op de kleding van het jongetje gevonden. Het onderzoek is nog in volle gang. Wat de rol van de man was is nog niet bekend. Er zijn ook nog andere sporen op het jongetje gevonden. Het grootschalige dna-onderzoek gaat dus nog door.

De politie heeft in het dit jaar gestarte verwantschapsonderzoek ongeveer 20.000 mensen benaderd om dna af te staan. Op 1 juni was in dit traject van 14.765 mannen dna afgenomen. Al met al was het bereik van het (verwantschap)onderzoek van de ongeveer een miljoen mensen, zo bleek uit gegevens die het NFI aan Crimesite verstrekte.

De laatste berichten over de zaak:

Dna-onderzoek Nicky nog volop

Politie gaat dna-weigeraars opbellen

Doel dna-afname Verstappen-zaak onbereikbaar

1225 DNA-afnames in zaak Nicky Verstappen

Nieuwe methode dna-afname scheelt tijd en geld

Dna-onderzoek moord Nicky Verstappen begint

Miljoen mensen gecheckt in zaak Nicky Verstappen

Groot dna-verwantschapsonderzoek in zaak Verstappen (UPDATE)

Nieuw team op moord Nicky Verstappen