Politie heeft onvoldoende zicht op vermissingen

De politie heeft onvoldoende zicht op mensen die onder verontrustende omstandigheden zijn verdwenen. De zaken komen soms niet eens in de politiecomputers voor. Dat is volgens De Telegraaf de conclusie van een onderzoek van Bureau Beke.

(op de foto de in 1986 verdwenen Cheryl Morriën)

Inhaalslag

De politie heeft decennialang vermiste personen slecht geregistreerd en sommigen zijn bij de politie uit beeld verdwenen. Momenteel maakt de Nationale Politie een inhaalslag bij het in kaart brengen van oude vermissingszaken. Een landelijke lijst van oude vermissingen bleek er niet te zijn. De onderzoekers hebben geconstateerd dat de politie werkt met verouderde en verschillende computersystemen die niet met elkaar corresponderen.

Hapsnap

Langdurige vermissingen zijn niet altijd structureel opgevolgd. ‘Omdat niemand ’eigenaar’ was van deze zaken, zijn sommige verdwijningen later hapsnap opgepakt voor nader onderzoek en andere zaken helemaal niet’, zegt een onderzoeker in De Telegraaf. ‘Waarom deed de politie bij sommige vermissingen veel onderzoek en liet men andere op hun beloop? Waren dat inschattingsfouten? Ook familieleden van vermisten en oude dossiers kunnen antwoord geven. Het oogmerk is dat de politie beter onderzoek gaat doen.’