Politie houdt doelwit liquidatie vast

Justitie houdt de 29-jarige Amsterdamse crimineel Inchomar B. nu twee maanden vast omdat hij niet wil zeggen wie er in augustus 2013 een aanslag op hem pleegde. De officier van justitie is ervan overtuigd dat B. kan vertellen wie hem om het leven wilde brengen, hij zou zelfs al hebben bevestigd dat hij dat weet. Dat schrijft Het Parool dinsdag.

Het gerechtshof heeft zijn hechtenis twee keer verlengd. B. werd in augustus 2013 neergeschoten nadat hij was klemgereden. Hij werd met twee kogels neergeschoten, maar overleefde. B. wil niet over de aanslag spreken, omdat als hij vertelt met wie hij die avond had afgesproken, hij mogelijk kan worden veroordeeld omdat die afspraak over een misdrijf ging.

'Dit is een bizarre ontwikkeling', zegt zijn advocaat Patrick Rombouts in Het Parool. 'Het is onbegrijpelijk en schandalig dat hier kennelijk andere maatstaven gelden dan in een vergelijkbare zaak waarin de getuige wél mocht zwijgen. Dit lijkt een persoonlijke vete te zijn.'

Volgens justitie heeft B. een rol in de vete in de Amsterdamse onderwereld die leidde tot een reeks aanslagen. Volgens justitie wilde B. samen met Gwenette Martha, die onlangs met kalasjnikovs om het leven werd gebracht in Amstelveen, een aanslag plegen op een rivaal. Ze werden in oktober 2012 opgepakt op De Dam.

Lees ook:

'Wie bedreigt er nou wie?'

80 kogelgaten in lichaam Gwenette Martha

'Iedereen wordt geliquideerd'