Politie houdt ‘jihad-ronselaars’ aan (UPDATE)

Donderdagmorgen zijn door een team van de Regionale Recherche in Den Haag, in samenwerking met de Duitse autoriteiten, in opdracht van het Openbaar Ministerie in Den Haag een 32-jarige Hagenaar en een 24-jarige Haagse in Duitsland aangehouden voor verschillende strafbare feiten en van het ronselen voor de gewapende strijd in Syrië en/of Irak. Volgens de NOS is de 32-jarige man Azzedine C., alias Abou Moussa. 

Door @Wim van de Pol

Vrijwillig

Azzedine C. was één van de sprekers tijdens de pro-IS-demonstratie afgelopen juli in de Haagse Schilderswijk. De 24-jarige vrouw die is opgepakt, is volgens de NOS de echtgenote van Azzedine C.. In Nieuwsuur was C. deze zomer ook te zien, geanonimiseerd. Hij zei toen dat jihadstrijders niet geronseld hoeven te worden omdat ze vrijwillig gaan. HIj raakt daarmee aan een probleem voor justitie: bewijzen dat mensen geronseld zijn is niet zo eenvoudig.

Haatzaaien

Een andere verdenking is het samenspannen dan wel voorbereiden voor moord/doodslag met een terroristisch oogmerk. Woensdag was ook al een 24-jarige verdachte in zijn woning in Den Haag aangehouden. Alle verdachten zitten in volledige beperkingen. Ze zijn ook verdacht van opruiing en haatzaaien onder meer middels diverse social media en nieuwssites. Dit met als doel aanzetten tot een terroristisch misdrijf. In vier woningen werden naar aanleiding van de aanhoudingen zoekingen verricht. Tijdens dit onderzoek naar jihadgangers zijn al negen aanhoudingen verricht. In totaal zitten nu vijf verdachten vast. Volgens de politie loopt het onderzoek nog verder en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Terugkeerder

Sinds de start van het onderzoek in april 2013 werden onder meer in juli 2013 een 19-jarige Zoetermeerse aangehouden die ervan werd verdacht personen te rekruteren om deel te nemen aan de strijd in Syrië. In april hield de politie een 23-jarige Amsterdamse terugkeerder aan voor onder meer handelingen tot voorbereiding van moord en doodslag met een terroristisch oogmerk. In juni 2014 hield het team een 18-jarige Hagenaar aan. Hij wordt verdacht van het rekruteren van personen om deel te nemen aan de gewapende strijd in Syrië.

Brede aanpak 

Politie, Openbaar Ministerie, gemeenten, in het bijzonder de gemeente Den Haag, AIVD en NCTV werken al geruime tijd nauw samen in een brede aanpak tegen jihadgangers. Deze aanpak is het afgelopen jaar uitgegroeid tot een brede aanpak om het radicaliseringproces in de regio in beeld te brengen én aan te pakken, om zo te voorkomen dat jonge personen beïnvloed raken door het jihadistisch gedachtegoed. Doelstelling van die aanpak is onder meer het opmerken van de drijvende krachten achter het ronselen en deze aan te pakken.

Plannen

Het Openbaar Ministerie in Den Haag richt zich vooral op de ronselaars terwijl het landelijk parket met name onderzoek doet naar mensen die terugkeren uit Syrië of Irak. Plannen maken om de gewapende jihad te gaan voeren is al strafbaar. Iedereen die terugkeert wordt aangemerkt als verdachte.