Politie houdt kaderlid Satudarah aan

De politie heeft dinsdagmorgen in een lopend witwasonderzoek in de gemeenten Vlijmen en Doetinchem drie woningen doorzocht. Daarbij zijn vier mensen aangehouden, onder wie ‘een landelijk kaderlid’ van MC Satudarah, aldus het Openbaar Ministerie.

Geen legaal inkomen

Er zijn nog drie andere personen aangehouden. Onder leiding van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie is op 12 mei 2015 een onderzoek gestart naar de hoofdverdachte en diens omgeving. Hij wordt verdacht van witwassen. Uit onderzoek is gebleken dat hij enkele jaren lang over grote geldbedragen beschikt heeft, terwijl hij gedurende die periode geen legaal inkomen had, dat deze geldbedragen kon verklaren.

Zware criminaliteit

Bij de aanhoudingen en doorzoekingen zijn een geldhond en digitale experts ingezet. Er zijn diverse zaken in beslaggenomen, zoals administratie, een motor, een paar duizend euro cash en televisies. Volgens het Openbaar Ministerie zijn leden van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) steeds vaker in verband te brengen met zware criminaliteit en normoverschrijdend gedrag. Het gaat daarbij om verdenkingen van drugs- en wapenhandel, brandstichting, intimidatie, afpersing en fraude. Het OM ziet ook onderlinge rivaliteit tussen OMG’s waarbij grof geweld niet wordt geschuwd.