Politie houdt verdachte aan in zaak “vergismoord” Stefan Eggermont

Rechercheurs van de Amsterdamse politie hebben dinsdag in een huis van bewaring de 31-jarige Illias K. aangehouden. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het doodschieten van Stefan Regalo Eggermont (foto) en Massod Amin Hosseini. Dat heeft de politie aan Crimesite bevestigd.

Door Wim van de Pol

K. zit momenteel samen met Gökhan C. (30) in voorlopige hechtenis voor de moord op Alexander “Aleki” Gillis (30) in 2014.

Volgens de politie is de recente aanhouding van K. voor de twee moorden mede het gevolg van nieuwe informatie uit gekraakte pgp-telefoons van Ennetcom. In 2016 legde het Openbaar Ministerie beslag op de servers van Ennetcom in Canada waar miljoenen berichten waren opgeslagen die waren verstuurd met in versleutelde pgp-BlackBerry’s. Steeds meer van deze berichten worden momenteel ontsleuteld.

Vergismoord

De 30-jarige Eggermont werd in de nacht van zaterdag op zondag 13 juli 2014 in de Conradstraat in het oostelijk deel van het centrum van Amsterdam doodgeschoten. Eggermont was op geen enkele manier betrokken bij criminaliteit en de politie gaat ervan uit dat het om een tragische vergissing ging.

Eigenlijke doelwit in de Conradstraat zou Omar Lkhorf zijn geweest, een man die behoort tot het kamp van Houssine A., dat in een bloedige vete is verwikkeld met de groep van de in 2014 doodgeschoten Gwenette Martha. Lkhorf woonde in de buurt en reed in dezelfde auto als Eggermont, die een vrouw en een zoontje achterliet.

Bijrijdersstoel

De 26-jarige Hosseini is op woensdag 3 september 2014 doodgeschoten op de bijrijdersstoel van een grijze Volkswagen Polo. Die stond op een parkeerplaats aan de Pisuissehof in Amsterdam-Nieuw-West, om de hoek bij de Hegeraatstraat, waar hij woonde. De zaak Hosseini was in verband met de drukte bij de Amsterdamse rechercheteams in behandeling bij rechercheurs van een TGO van de politie Noord-Holland.

De beide onderzoeken worden nu uitgevoerd onder supervisie van officieren van justitie van de parketten Amsterdam en Noord-Holland. K. wordt vrijdag voorgeleid aan een rechter-commissaris. Waarschijnlijk zijn er meer verdachten in beeld, de politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

De naaste familieleden van Stefan Eggermont en Massod Hosseini zijn door de politie van de aanhouding op de hoogte gebracht.

Lomp

In 2014 werd de inmiddels geliquideerde Eaneas Lomp aangehouden voor de zaak, maar niet vervolgd. Het moordwapen werd namelijk bij hem thuis aangetroffen. Lomp zei toen dat Massod Hosseini dat wapen daar had afgegeven. De politie was ervan overtuigd dat Lomp niet betrokken was en stelde hem op vrije voeten.

Zie ook:

Zoontje bleef papa zoeken (VIDEO)