Politie houdt verdachte aan in moordzaak uit 1991

De politie zegt dinsdag een 74-jarige Rotterdammer te hebben aangehouden in de zaak van de moord op Aziz Muhammad (40) uit 1991. Op 8 september van dat jaar werd Muhammad aan de Spangesekade in Rotterdam dood gevonden in de kofferbak van zijn eigen auto.

Touw

Hij was vastgebonden met een touw en met geweld om het leven gebracht. Op 8 oktober van dit jaar besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan deze cold case. Dankzij dat programma en dna-onderzoek naar een nieuw dna-spoor is de verdachte in beeld gekomen. Hij is dinsdag aangehouden in zijn woning in Rotterdam-West.

Aziz Muhammad kwam in 1985 naar Nederland vanuit zijn geboorteland Pakistan en verbleef de eerste jaren illegaal in Nederland terwijl hij vrouw en kinderen in Pakistan had. Hij werkte als meubel-stoffeerder op verschillende locaties in Rotterdam. Ondanks zijn Pakistaanse huwelijk sloot Aziz in 1988 met een Nederlandse een schijnhuwelijk voor 12.000 gulden.

Feest

Nadat hij op de dag van zijn dood had gegeten bij een familielid aan de Haringpakkersstraat zou hij nog even bij zijn Nederlandse vrouw langs gaan en daarna doorrijden naar een feest bij de Pakistaanse ambassade in Den Haag. Daar is hij nooit aangekomen. De volgende middag werd hij gevonden.

Het touw en andere sporen zijn al die tijd bewaard gebleven en nu met nieuwere technieken onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dat heeft een dna-profiel opgeleverd dat vermoedelijk van de dader is. Het profiel kwam niet voor in de dna-databank.