Politie huurde Nijmeegs huis voor infiltratie wapenhandelaren

De politie in Nijmegen heeft in het diepste geheim een woning gehuurd om drie maanden te infiltreren in een wapenbende. Twee undercoveragenten deden tegenover een vermeende wapenhandelaar alsof ze er gingen samenwonen. De agenten presenteerden zich als een stel dat veel in Spanje zat en geld verdiende met xtc-handel. Dat meldt de Gelderlander.

Klusjesman

Het team Werken onder Dekmantel van de Landelijke Eenheid huurde in de herfst van 2017 een woning aan de Zijpendaalsestraat in de Nijmeegse wijk Hatert. Een undercoveragent zocht vervolgens contact met de verdachte. Hij vroeg de 49-jarige Nijmegenaar of die in zijn nieuwe huis wilde komen klussen. De politie wist dat de man naast zijn bijstandsuitkering veelal zwart werkte als klusjesman. 

Goed bevriend

De twee undercoveragenten woonden zogenaamd samen en raakten goed bevriend met de verdachte en zijn vriendin, die door de agenten werd ingehuurd als schoonmaakster. De twee stellen gingen samen uit eten.

Zes vuurwapens

Omdat de verdachte Nijmegenaar te maken dacht te hebben met een zware jongen vertelde hij honderduit over zijn wapenhandel aan zware criminelen in Nederland. Ook ‘verdiende’ hij aan zijn nieuwe vriend ruim 9.000 euro. De undercoveragent kocht zes vuurwapens, waaronder revolvers en machinepistolen.

Caloh Wagoh

Het politie-onderzoek richtte zich naast de klusjesman ook op een 47-jarige man uit Malden. Informanten uit het criminele milieu waarschuwden de politie dat hij vuurwapens zou leveren aan de Hells Angels. De Maldenaar is president van Maro Welto, een Nijmeegs chapter van motorclub Caloh Wagoh.

Vier verdachten

De Nijmeegse president zat toen al vast. Hij werd in februari 2018 na de succesvolle pseudokoop samen met de klusjesman en nog twee verdachten opgepakt vanwege de wapenhandel. De verdachten werden maandenlang afgeluisterd en heimelijk geschaduwd. Omdat ze over de telefoon nooit over wapens spraken besloot het Openbaar Ministerie in Arnhem tot een undercoveractie. Daarmee is justitie spaarzaam: dat gebeurt alleen bij zware misdaad en vrijwel alleen als andere opsporingsmiddelen ontoereikend zijn. 

Drie verdachten staan dinsdag in Arnhem voor de rechtbank. Een van hen is al veroordeeld tot één jaar cel voor het leveren van munitie.