Politie huurt meer personeel in na bezuinigingen

De politie heeft het afgelopen jaar flink meer extern personeel ingehuurd, terwijl duizenden banen worden wegbezuinigd. Dat blijkt uit onderzoek van het NOS. Aan het begin van dit jaar werden de kosten voor externe inhuur geraamd op 112 miljoen euro, dat blijkt nu 155 miljoen te zijn geweest.

Het gaat met name om banen in de ict, juridische dienstverlening en personeelszaken. De vakbonden zijn woedend, zeker met het oog op duizenden banen die verdwijnen, overuren niet meer worden uitbetaald en flink wordt gesneden in de recherchecapaciteit. Volgens voorzitter Geert Priem van politiebond ANVP heeft de politieleiding de externe inhuur niet meer in de hand.

‘Eigen personeel kan het ook’

Volgens de politiebonden is het helemaal niet nodig om zoveel externe krachten in te huren, omdat sinds de komst van de Nationale Politie tientallen korpschefs rondlopen die verschillende functies van extern personeel moeten kunnen overnemen. Daar wordt nu nauwelijks gebruik van gemaakt, beweren de bonden.

Uit de politieorganisatie zijn ook klachten dat de leiding haar afspraken niet nakomt. In een eenheid zou een coördinator van aspirant-agenten zijn vervangen door een extern ingehuurde kracht. Hij houdt zich bezig met het samenvoegen van onderdelen waarin de agenten worden opgeleid. Dat is volgens critici een reorganisatie, terwijl de politieleiding met de bonden heeft afgesproken dat dat niet zou gebeuren.