‘Politie-inbraak bij zus liquidatieverdachte’

In de woning van de zus van Leon N., verdacht van de liquidatie van Zeynel Er (foto), heeft de politie enige tijd geleden een inbraak gepleegd.  Dat meldde advocaat Sanne Schuurman dinsdag op een pro formazitting in Den Haag.

Twee maanden nadat de vrouw nietsvermoedend aangifte had gedaan van inbraak en deze ook was geverbaliseerd, liet de politie haar weten, dat haar eigen rechercheurs de verdwenen spullen hadden weggenomen.

Bij de inbraak werden sieraden meegenomen, waaronder een ring van de vader van de vrouw. Deze kreeg zij weer terug van de politieagenten nadat die twee maanden later hadden erkend zelf de waardevolle spullen te hebben meegenomen. De vrouw had toen ook al de diefstal bij haar verzekeraar gemeld. Volgens Schuurman, advocaat van Leon N., is het waarschijnlijk dat de sieraden werden weggenomen om de actie van de politie op een echte inbraak te laten lijken.

Huiszoeking

Een woordvoerder van de politie meldt Crimesite dat het gaat om een reguliere huiszoeking onder leiding van de rechter-commissaris waarbij diverse goederen in beslag zijn genomen die van belang kunnen zijn voor het onderzoek naar de liquidatie van Zeynel Er. Op de vraag waarom er sieraden zijn meegenomen en waarom de vrouw na twee maanden van de huiszoeking op de hoogte werd gesteld, wilde de politie ‘vanwege onderzoeksbelang’ geen antwoord geven.

Bizar

Het lijkt er op dat de politie op zoek is geweest naar informatie over Leon N. en dan met name om bevestigd te krijgen dat hij onderhouden zou worden door derden.  Door waardevolle spullen mee te nemen hoopten de rechercheurs wellicht dat de zus van Leon N. contact op zou nemen met degenen die haar broer zouden onderhouden. En dat zou dan weer kunnen leiden naar de mogelijke opdrachtgevers van de liquidatie. Althans, dat vermoedt Schuurman.  Schuurman spreekt van een nieuw fenomeen in opsporingsland. ‘Ongekend. Een bizarre gang van zaken, waarbij we nog moeten afwachten in hoeverre deze actie van de politie consequenties heeft voor de strafzaak van mijn cliënt.’ Dat kan de advocaat pas inschatten als hij het dossier van de inbraak heeft ontvangen. 

Vierde verdachte vrij

Het OM liet Crimesite dinsdag weten dat de vierde verdachte die is aangehouden voor de liquidatie van Zeynel Er inmiddels weer op vrije voeten is. De man was december vorig jaar aangehouden. Er zitten nu nog twee verdachten vast: Mohamed H. en Leon N. H. vroeg tijdens een pro forma-zitting voor de rechtbank in Den Haag gisteren tevergeefs om schorsing van zijn voorlopige hechtenis.

Vergissing

Zeynel Er werd op 14 juni vorig jaar op straat in Leiden neergeschoten. Hij overleed twee dagen later in het ziekenhuis. Er was twee keer eerder aan een moordaanslag ontsnapt. Op 11 november 2015 werd hij in een kantoorpand aan de Amsterdamse Derkinderenstraat neergeschoten. In datzelfde kantoorpand werd een maand eerder ex-advocaat Haydar Zengin, die op dat moment achter het bureau van zijn baas Zeynel zat, met meerdere schoten geliquideerd. De politie vermoedt dat het hier om een vergissing gaat en dat Zeynel Er het doelwit was.