Politie-inval in Brabantse coffeeshops (UPDATE)

De politie is vrijdagochtend begonnen met een inval bij vestigingen van de Brabantse coffeeshopketen Grass Company. De politie trad onder meer binnen bij de vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch en het kantoor aan de Tilburgse de Valkenjachtstraat. Justitie verdenkt de keten van het leiden van een crimniele organisatie witwassen, wiethandel, valsheid in geschrifte, corruptie en belastingfraude. 

Kantoorpand

De politie zoekt naar drugs, administratie en contant geld. Er is ook een eenheid van de landmacht ingezet die verborgen ruimtes opspoort.Eerder deze week heeft het Openbaar Ministerie in het buitenland beslag laten leggen op grote geldbedragen. Er zijn geen verdachten aangehouden. De keten is al vaker doelwit geweest van acties van de recherche. In 2013 was er een inval in een kantoorpand in Tilburg. In 2011 werd de voorraad van het bedrijf opgerold. Het huidige onderzoek staat los van eerder onderzoek, zei een woordvoerder tegen het ANP.

Twintig panden

Volgens het Openbaar Ministerie in Breda zijn er twintig panden doorzocht in Noord-Brabant. Er loopt een grootschalig onderzoek naar een  criminele organisatie door de bovenregionale Recherche Zuid Nederland onder leiding van het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant. Het onderzoek is opgestart in 2011. Op 2 juli 2014 hebben reeds in het buitenland diverse doorzoekingen plaatsgevonden waarbij onder meer beslag is gelegd op grote geldbedragen. Op 4 juli zijn in diverse plaatsen rondom Tilburg en Den Bosch panden, woningen en bedrijfspanden, doorzocht.

Beslagen

Tijdens de twintig doorzoekingen is reeds op diverse plaatsen onder meer administratie, drugs en contant geld in beslaggenomen. Naar de inbeslaggenomen administratie wordt nader onderzoek gedaan. Het OM heeft op 19 panden is conservatoir beslag gelegd, alsmede op bankrekeningen. Er wordt financieel strafrechtelijk onderzoek gedaan door het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM). Dit onderzoek richt zich op door misdrijven verkregen vermogen. Voor grootschalig conservatoir beslag is gekozen te voorkomen dat crimineel vermogen buiten het bereik van justitie wordt gebracht. Volgt er na de zitting een veroordeling tot een geldboete of een ontnemingsmaatregel, dan kan dat geheel of gedeeltelijk uit dit conservatoir beslag worden verzilverd.

Opsporingsdiensten

De doorzoekingen worden uitgevoerd door ambtenaren van diverse (opsporings)diensten waaronder de Bovenregionale Recherche Zuid Nederland, de Politie Zeeland-West-Brabant, de FIOD, het BOOM, de Arbeidsinspectie, de Unit Veiligheid en Integriteit van de politie Zeeland West Brabant en gemeenten Tilburg en ‘s-Hertogenbosch (bouw en woningtoezicht). Ook is een speciale zoekploeg van Defensie ingezet. De Koninklijke Landmacht ondersteunde de actie van Justitie met vier Advanced Search Teams. Zowel de Legerplaats Oirschot als Havelte leverden militairen die gespecialiseerd zijn in het zoeken van o.a. verborgen ruimten in gebouwen. Deze kennis en vaardigheden hebben ze opgedaan tijdens de missie in Afghanistan.