Politie-invallen om handel synthetische drugs (UDPATE2 VIDEO)

In een onderzoek naar de handel in chemicaliën en drugs heeft de politie in Oost-Brabant woensdagochtend invallen gedaan op vijftien locaties in Oost-Brabant, Limburg en Gelderland. Vijf mensen zijn aangehouden.

Zes uur

De invallen begonnen rond 06.00 in onder meer woningen en loodsen in Geldrop, Helmond, Someren, Venlo, Venray, Nieuw Bergen en Velddriel. De vijf verdachten werden meteen bij de start van de actie aangehouden. Het zijn vier mannen uit Geldrop van 57, 52, 41, en 28 jaar en een 27-jarige man uit Venlo.

L1 meldt dat bij een loods in Nieuw-Bergen een container met 360 blauwe jerrycans is gevonden. De politie zegt dat daarin onder meer zout- en mierenzuur zat. Ook elders stonden vaten met die stoffen. Dat zijn stoffen die worden gebruikt bij de productie van xtc en amfetamine.

Er is bij de actie ruim tienduizend liter chemicaliën in beslag genomen en ook cash, met een totaalwaarde van bijna 90.000 euro. Met de chemische stoffen kon volgens de politie ter waarde van 10 miljoen aan amfetamine worden gemaakt.

Hoofdverdachte

De aanhoudingen van de 52-jarige hoofdverachte en van de 27-jarige verdachte in Venlo zijn door een arrestatieteam gedaan. Het AT werd ingezet vanwege informatie dat de verdachten mogelijk vuurwapengevaarlijk zouden zijn. De vijf zitten in volledige beperkingen vast omdat het onderzoek nog doorloopt. De doorzoekingen gaan volgens de politie waarschijnlijk een groot deel van de dag in beslag nemen.

Sinds vorig jaar loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar de 52-jarige hoofdverdachte. Hij wordt verdacht van handel in chemicaliën voor de productie van drugs en handel in drugs, en witwassen.

In een loods in Nieuwegein stonden drie geldmachines en vier vacuümmachines.