Politie kan beveiliging amper meer aan

Het aantal ernstig bedreigde slachtoffers, getuigen en functionarissen is de laatste jaren zo sterk gegroeid, dat de politie grote moeite heeft om hen nog te beschermen. Het Openbaar Ministerie spreekt van een verdrievoudiging. Dat meldt de NOS.

350 zaken

‘In Midden-Nederland bijvoorbeeld hebben we nu 350 zaken waar een bepaalde mate van beveiliging nodig is. Dat moeten we doen met hetzelfde aantal mensen als een paar jaar terug, toen we honderd zaken hadden’, zegt hoofdofficier van justitie Rutger Jeuken. Hij is bij het OM verantwoordelijk voor bewaken en beveiligen. Volgens Jeuken staat medewerkers het water tot aan de lippen. ‘Het risico bestaat dat mensen fouten gaan maken. Dat ze dreigingen over het hoofd zien en dus bepaalde noodzakelijke maatregelen niet nemen.’

Verharding

De afgelopen jaren is de politie meer risico-inschattingen gaan maken, waardoor er vaker dreigingen worden vastgesteld. Jaarlijks krijgen zij duizenden signalen over potentieel gevaar. De toename heeft deels te maken met verharding in het criminele milieu. Criminelen grijpen steeds sneller naar zware wapens, wat de dreiging bij voorbaat groter maakt.

Tientallen mensen

Op dit moment worden enkele tientallen mensen permanent bewaakt, onder wie advocaten en officieren van justitie. Ruim 600 politiemensen zijn daar dagelijks mee bezig. De politie zegt dat er tientallen extra miljoenen nodig zijn voor extra personeel.

Peilbakens

Ook zaken die niet met zware criminaliteit te maken hebben, vergen steeds meer inzet. Het OM schat dat tweederde van de dreigingen komt van stalkers en gewelddadige ex-partners of familieleden. ‘Stalking is veel makkelijker geworden door technische middelen’, aldus hoofdofficier Jeuken. ‘Onlangs hadden we een stalker die camera’s ophing in de straat van zijn slachtoffer. We zien ook dat er peilbakens onder auto’s worden geplakt.’ Sociale media vergroten ook de risico’s voor slachtoffers.