Politie heeft in onderzoek Martin Kok vijf Schotten in beeld (UPDATE3)

Volgens de Nederlandse politie zijn de collega’s van de Schotse politie momenteel op zoek naar vijf Schotse criminelen die deel uit zouden maken van een grote criminele organisatie. Al bekend was dat één van deze mannen wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op misdaadblogger Martin Kok: Chris Hughes (30).

Moorden

De groep zou zich ook schuldig maken aan ontvoeringen, martelingen en moorden. Aan het hoofd van de groep staan volgens de politie de broers James en Barry Gillespie. De andere drie Schotten zouden hun handlangers zijn die geregeld het vuile werk opknappen. Dinsdagavond was de kwestie aan de orde in Opsporing Verzocht. Er is volgens de politie een reële kans dat het vijftal geregeld in Nederland verblijft, met name in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Een aantal van hen zou zelfs in Amsterdam wonen of daar langere tijd verblijven.

Aan het hoofd van de criminele groep staan volgens de politie  de broers James en Barry Gillespie. Zij groeiden op in Ruthersglen, een ruige buitenwijk van Glasgow. De mannen hebben zich opgewerkt van straatdealers tot Schotlands meest gezochte criminelen.

Februari

Chris Hugues staat al zeker sinds februari van dit jaar op de telex van de politie. Crimesite publiceerde toen dat er een Europees arrestatiebevel tegen deze “Scotty” liep, naar aanleiding van berichtgeving door de BBC. Toen vielen ook de namen van de broers Gillespie, het onderzoek naar de groep wordt door Europol als het “Escalade-onderzoek” aangeduid.

Hotel

Chris Hughes ontmoette aan het einde van de middag van 8 december 2016 Martin Kok in het Amsterdamse Citizen M-hotel, nabij het Amsterdamse station Zuid. “Scotty” zou namens MPC, een handelsfirma in encrypted telefonie, een groot advertentiecontract met Kok’s website Vlinderscrime afsluiten. Toen de twee het hotel uitkwamen filmde een videocamera hoe een man probeerde Kok door het hoofd te schieten. Het wapen weigerde en Kok merkte niets. De man ging er vandoor. Chris Hughes liep op dat moment naast Kok in de Prinses Irenestraat.

Seksclub

In de avond van die 8 december waren de twee in seksclub Bocaccio in Laren. Daar is Kok toen hij in zijn auto zat doodgeschoten. Chris Hughes was daar vlak in de buurt aanwezig maar wordt niet verdacht van het beschieten van Kok. Hij kwam wel in verzekering te zitten en is drie dagen verhoord door de recherche. De Nederlander Anouar B., die vast zit op verdenking van het plegen van een aanslag in Marokko heeft in Marokko aan de politie verteld dat Hughes de lokker zou zijn geweest.

Achraf B. en Zakaria A. zijn in het Marengo-proces verdacht van betrokkenheid bij de uitvoering van de moord op Kok. Hoofdverdachte in dat proces (over meerdere liquidaties) is de voortvluchtige Ridouan Taghi, die politie en justitie zien als opdrachtgever voor de poging tot moord op Kok en de moord op Martin Kok.