Politie krijgt meer tips over handel in harddrugs

Bij Meld Misdaad Anoniem is in 2017 een recordaantal van 4.019 meldingen over harddrugs binnengekomen, een stijging van 20% ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit de jaarcijfers. In totaal gaven anonieme melders 16.918 tips door.

Verdubbeld

De stijging is een continuering van de stijgende lijn die al jaren zichtbaar in het aantal tips over de productie van en handel in harddrugs. Ten opzichte van 2010 is dat aantal nu verdubbeld. Volgens Meld Misdaad Anoniem zijn dankzij de tips vorig jaar partijen cocaïne onderschept, drugslabs ontmanteld en is straathandel aangepakt.

Grondstoffen

De meldingen over harddrugs zijn divers van aard. Het gaat bijvoorbeeld over opslag van grondstoffen en de aanwezigheid van een laboratorium in de buurt. In november bracht een anonieme tip de politie in Tilburg op het spoor van 3.200 liter grondstof voor de productie van drugs, voldoende voor ongeveer 1,5 miljoen xtc-pillen. De vaten met de stof lagen opgeslagen in een woonwijk. In Etten-Leur, Bergen op Zoom en het Friese Haulerwijk werden drugslabs in woonwijken ontmanteld dankzij tips.

Dark web

Dankzij een tip trof de douane in april 65 kilo cocaïne aan in een wagen van een kaasverkoper. De drugs zaten verstopt in een verborgen ruimte. Ook in de Rotterdamse haven werden partijen cocaïne opgespoord.

M. ontvangt overigens steeds vaker tips over drugshandel via het dark web.

Hooligans

Over financieel-economische delicten kwamen 17% meer tips binnen in 2017) naar 616. Met name meldingen over witwassen (182 tips, +24%) en crimineel vermogen (240 tips, +17%) namen fors toe. Dankzij M.-tips kwam in 2017 minstens 1,7 miljoen euro aan criminele winsten boven tafel en werd ruim 1,8 miljoen euro aan fraude vastgesteld.

Ook het aantal meldingen over financieel-economische delicten en voetbalgeweld nam in 2017 toe. Opvallend is ook het aantal anonieme tips (74) over voetbalgeweld, dat was nog nooit eerder zo groot. Een groot deel van deze tips kwam naar aanleiding van de rellen in de Rotterdamse binnenstad op 7 mei, na het mislopen van de landstitel door Feyenoord.