Politie krijgt speciaal anti-maffiateam

De Nederlandse politie heeft een team opgetuigd dat zich volledig richt op de Italiaanse maffia. Dat zegt het hoofd van de recherche van de Landelijke Eenheid, Wilbert Paulissen, donderdag in het Algemeen Dagblad.

Spijtoptanten

Het team bestaat permanent uit drie politiemensen, maar kan worden opgeschaald. Het team is deel van een aantal afspraken tussen de Italiaanse politie en de Landelijke Eenheid om meer vat te krijgen op vertakkingen die in Nederland opereren. De Nederlandse politie kan desgewenst ook gemakkelijker spijtoptanten van de maffia horen over criminele activiteiten in Nederland.

Paulissen zegt: ‘we willen nauwkeuriger weten in welke omvang ze hier opereren. Inmiddels hebben we één spijtoptant kunnen horen. Dat leverde razend interessante informatie op.

Logistiek centrum

Italiaanse misdaad is al jarenlang actief in Nederland, maar is op kleine schaal permanent gevestigd. Ten eerste gebruiken voortvluchtige maffiosi Nederland geregeld als een plek om tijdelijk onder te duiken. Ten tweede opereren Italiaanse criminelen hier als dat nodig is voor het vervoer van illegale producten als drugs en wapens omdat Nederland een logistiek centrum is.

Onder het begrip begrip maffia vallen de ‘Ndrangheta (uit de regio Calabrië), Cosa Nostra (uit Sicilië), Camorra (uit Napels) en Santa Corona Unita (uit Puglia).

Deze week verschijnt het boek ‘Maffiaparadijs’ van Koen Voskuil en Stan de Jong over de activiteiten van de Italiaanse maffia in Nederland.

[bol_product_links block_id=”bol_54117a572146c_selected-products” products=”9200000075963486″ name=”Crimesite boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”395″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]