Politie laat plofkrakers zien

De Gelderse politie heeft foto’s op het internet gezet van drie mannen die in de nacht van 7 op 8 augustus in Nijmegen een mislukte plofkraak pleegden bij een geldautomaat op het plaatselijke Erasmusplein. De daders lieten de gebruikte gasflessen achter. Toen de ontploffing mislukte hebben ze daders nog met een auto de deur naast de automaat ingeramd, ook zonder resultaat. Afgelopen maandag was er nog een plofkraak bij de Rabobank in Nieuwe Niedorp in Noord-Holland. Daar was de geldautomaat eerst geramd en toen tot ontploffing gebracht. Daar was de kraak wel succesvol en de dieven zijn er met de inhoud van de pinautomaat vandoor gegaan.

Zie meer foto’s bij Opsporings Verzocht.

Het aantal plofkraken zit dit jaar in de lift. Website Tjoeten heeft de kraken op een rijtje gezet. In heel Nederland zijn afgelopen zomer verschillende plofkraken op vergelijkbare wijze uitgevoerd, bijvoorbeeld in Assendelft, Hilversum, Loenen en Gorinchem, ook met wisselend succes. Sinds 2006 komt het fenomeen in Nederland voor, het zou zijn overgewaaid uit Frankrijk.

Het principe van de methode is simpel en nogal risicovol. In de pinautomaat wordt gas gepompt dat tot ontploffing wordt gebracht. De door de overvallers gewenste neerdwarrelende bankbiljetten blijven vaak uit en geregeld onstaat een brand.

Eerder dit jaar bevestigde een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken de toename van het aantal plofkraken in dagblad De Pers.

Zie hier een lange lijst plofkraken.