Politie linkt BMW aan liquidatie

Vanochtend is in Tilburg een zwarte BMW in beslag genomen die door de politie in verband wordt gebracht met de liquidatie van de Eindhovense crimineel Tommie van der Burg een jaar geleden. Surveillerende agenten zagen de auto maandagochtend rijden, waarna de bestuurster een stopteken kreeg.

Zij is geen verdachte en daarom niet aangehouden. De auto was voorzien van valse kentekenplaten. Tommie van der Burg werd op 13 april 2015 vermoord bij Hotel Van der Valk in Eindhoven. Hij was volgens Omroep Brabant actief in het criminele milieu. Volgens de omroep zou Van der Burg verdachte zijn geweest in een omvangrijk onderzoek, Balduc genaamd, naar de handel in grondstoffen voor synthetische drugs. Zijn advocaat Mark Nillisen bevestigde dat destijds.

Beelden

De liquidatie werd gefilmd door een bewakingscamera (zie video). De vondst van de BMW is een belangrijke ontwikkeling in de zaak omdat de recherche nu gerichter onderzoek kan doen naar de mogelijke rol van de auto bij het misdrijf. Ook kan worden bekeken wie er destijds de beschikking zou kunnen hebben gehad over het voertuig. De technische recherche onderzoekt de auto op sporen.

Tipgever

De politie gaat ervan uit dat er minstens twee personen betrokken waren bij de moord. Van der Burg had de avond doorgebracht in het Eindhovense café ’t Borreluur. Iemand heeft vermoedelijk aan de schutter doorgegeven dat Tommie het café verliet en op weg was naar het hotel. Uit getuigenverklaringen blijkt dat er kort voor de moord een man met een oortje rondliep bij het café. Het is niet uitgesloten dat hij de tipgever is geweest.

Onderzoek

Het onderzoeksteam hield zich de afgelopen periode bezig met het analyseren van binnengekomen informatie en het voeren van gesprekken met getuigen en mensen uit de omgeving van Tommie van der Burg. Bij de recherche kwamen het afgelopen jaar meer dan dertig tips binnen, die werden nagetrokken.

Motief

Het motief voor de moord op Van der Burg kan verband houden met criminele activiteiten, maar zou ook in de relationele sfeer kunnen liggen. De recherche houdt er sterk rekening mee dat er mensen zijn die weten wie er verantwoordelijk is voor de moord, maar dat om persoonlijke redenen niet durven te melden.

De politie heeft een dossier over de moord op internet geplaatst.