Politie lokte verdachte rapper met reactie op videoclip

Het Openbaar Ministerie eiste woensdag zestien maanden celstraf tegen Eugene A. (25) en Bryan O. (27) omdat ze grootschalig zouden hebben gefraudeerd met bankpassen. Tegen drie medeverdachten eiste justitie honderd uur werkstraf tot tachtig dagen cel.

Gespoofte e-mails

Volgens Het Parool speelde de feiten zich af in 2015. Justitie zegt dat de verdachten gespoofte e-mails, zogenaamd van banken aan slachtoffers stuurden. In de mails stond dat de bankpas van de slachtoffers binnen twee weken zou verlopen. Het verzoek was of de mensen hun bankpas wilden opsturen naar de bank, in verband met milieuoverwegingen. Die passen werden door medeverdachten uit brievenbussen gehengeld.

Een link in de e-mail leidde naar een realistische maar valse website waar slachtoffers werd gevraagd hun pincode in te voeren, die de fraudeurs doorkregen, zodat ze met de pas konden gaan pinnen. Dit zou hebben geleid tot een schade van 7 ton.

BKO

Eén van de hoofdverdachten is de rapper BKO, die hits had met onder meer Boef en Sevn Alias. Daarvoor was hij een van de leden van Sawtu Boys Money Gang (SBMG). Eén van zijn nummers is “Veel Stacks”.

Om hem aan te kunnen houden legde een rechercheur contact met hem op YouTube, middels een reactie op een videoclip. Met een smoesje werd hij naar een hotel bij Schiphol gelokt, waar hij werd gearresteerd.