Politie lost waarschuwingsschoten bij arrestatie gewapende overvallers (14)

De politie heeft zondagmiddag waarschuwingsschoten gelost bij de arrestatie van twee 14-jarige jongens die bij een winkel in Zaandam een gewapende overval pleegden. De twee verdachten komen uit Zaandam en Assendelft.

De gewapende overval vond zondag rond 16.30 plaats op een winkel aan de Gedempte Gracht in Zaandam. Het tweetal bedreigde het aanwezige personeel en ging er vervolgens op een gestolen scooter met een buit vandoor.

Sloot

Toen agenten de twee bij het station in Zaandam zagen rijden, werd de achtervolging ingezet. Daarbij kwamen de verdachten ten val, lieten de buit vallen en gingen er te voet vandoor. Toen de verdachten door een sloot gingen werd een waarschuwingsschot gelost. Een agent ging in het water achter de verdachten aan. Andere agenten doorzochten de wijk.

Na nog een waarschuwingsschot gaf één van de verdachten zich over. De andere verdachte kon in een woonwijk worden aangehouden nadat opnieuw waarschuwingsschoten werden gelost. De twee tieners uit Zaandam en Assendelft zitten vast voor verhoor en nader onderzoek.

Politiechef Sherwin Tjin-Asjoe zegt in een persbericht:

‘Jongens van deze leeftijd hebben werkelijk geen enkel besef wat dit voor de slachtoffers en de politie betekent. Ze plegen een overval met een (nep)vuurwapen en brengen daarmee zichzelf ook in groot gevaar. Ze slaan op de vlucht en collega’s moeten hun vuurwapen meermaals gebruiken om ze tot stoppen te dwingen. De impact voor de betrokken agenten is groot.’