Politie luisterde Danny K. en Holleeder jarenlang af

 

Justitie heeft jarenlang met nieuwe technieken gesprekken afgeluisterd in de zaak tegen Danny K., Dick Vrij en Willem Holleeder. Dat meldt Nieuwsuur op basis van het strafdossier, dat redacteuren van het programma hebben ingezien. Volgens Nieuwsuur zijn er op afstand inschakelbare microfoons gebruikt, een methode die nog niet eerder werd toegepast. 

Uit het dossier zou blijken dat Danny K., Dick Vrij en Willem Holleeder op verschillende plekken zijn afgeluisterd. Er zou zeker een jaar lang een microfoon hebben gehangen in een exclusief horlogebedrijf in de Amsterdamse Diamantbeurs. Daar zouden de drie verdachten regelmatig bij elkaar zijn gekomen om hun plannen te bespreken. 

Openbare ruimten

Ook is er afluisterapparatuur in openbare ruimten gehangen, zoals in een hotel en een lunchroom in Hilversum. Oud-KLPD-rechercheur van de Dienst Speciale Recherchetoepassingen Leen van der Plas heeft de afluistertechnieken tegen Nieuwsuur bevestigd.

'Op het moment dat een verdachte op zo'n openbare plek aanwezig is, wordt de microfoon aangezet', aldus Van der Plas. 'Continu opnemen is juridisch lastig, want dan zou je ook communicatie van anderen gaan opnemen en dat is niet wenselijk.'

'Heel erg griezelig'

Voor Jan-Hein Kuijpers, advocaat van Danny K., is afluisteren op deze schaal nieuw. 'Ik heb wel vaker meegemaakt dat afluisterapparatuur is gebruikt', zegt hij tegen Nieuwsuur, 'maar niet op deze schaal en niet op deze manier.'

Nico Meijering, advocaat van Dick V., valt Kuijpers bij. Hij benadrukt dat er is afgeluisterd op openbare gelegenheden als een hotel en een winkel. 'We kunnen onze grote broer, de staat, nu overal verwachten en dat is iets wat heel erg griezelig is', aldus Meijering.

Zwijgen over telefoon

Justitie wil niet op het dossier ingaan, maar zegt tegen Nieuwsuur wel dat verdachten steeds minder informatie over de telefoon delen. Daardoor is het volgens justitie steeds vaker nodig om in woningen, hotels en kantoren af te luisteren.

Danny K., Dick Vrij en Willem Holleeder werden op 27 mei met zeven andere verdachten aangehouden. Volgens het OM zouden Danny K. en Dick V. een criminele organisatie hebben opgericht, die zich zou richten op witwassen, bedreigingen, afpersing en drugshandel.

K. zou met witwassen zijn geholpen door zijn huidige vriendin, Angela van H., en twee ex-vriendinnen. Hij zou een van zijn exen 3,2 miljoen euro hebben gegeven, maar het was verdwenen toen hij uit de gevangenis kwam. De vriendin zou naar het buitenland zijn gevlucht, blijkt uit een mail die justitie in handen heeft.

De eerste zitting in de zaak vindt plaats op maandag 2 september.

Lees ook:

Willem Holleeder aangehouden

Danny K. hoofdverdachte 'crimineel netwerk'

Danny, Angela, Bonny & Clyde

'Wat Danny ook doet, Dick en Willem zeggen ja'

Justitie wil Danny K. voor coke

Holleeder op vrije voeten