Politie luisterde moordverdachten na aanslag af (UPDATE)

In een auto van de verdachten van de mislukte moordaanslag op Peter “Pjotr” R. had de politie een microfoon geplaatst. Volgens het Openbaar Ministerie bespraken twee verdachten de avond na de aanslag deze mislukking. ‘Ze maakten zich zorgen dat die kankerlijer nog leefde’.

Door @Wim van de Pol

Dat zei officier van justitie Alexandra Bijleveld woensdagmiddag tijdens een pro forma-zitting voor de rechtbank van Amsterdam. De rechtbank besloot dat de drie verdachten Qio C. (26), Karim S. (30) en Atif M. (33) nog in ieder geval tot 26 april in voorlopige hechtenis blijven. Van Bijleveld heeft met haar collega Koos Plooij de beschikking over een set bewijsmiddelen die er volgens hen op wijst dat de drie professioneel en koelbloedig liquidaties voorbereidden.

TNT

De drie beschikten over (gestolen) voertuigen, waaronder een Audi S6, gestolen kentekenplaten, wapens en een paar kilo TNT, slagpijpjes en een afstandsbediening. Bovendien trokken ze steeds samen op. Ze  frequenteerden een loods in Lijnden waar die wapens en voertuigen aanwezig waren en kwamen samen in een woonhuis in Amsterdam-Zuidoost. Op dat adres kwamen ze een dik uur na de aanslag op R. op op 5 november 2015 ’s middags ook weer samen.

Onderzoek X

Peter R. was die middag in Diemen-Noord in zijn buik geschoten. Drie schutters vuurden 34 projectielen van het kaliber 7.62 uit automatische geweren op hem af.

De drie waren al langer in beeld en de vraag is hoe dat kwam. Volgens officier van justitie Koos Plooij liep er in augustus vorig jaar een ‘onderzoek X’ op een verdachte die in het verleden met de dood is bedreigd. Het Openbaar Ministerie benadrukt dat daarmee nadrukkelijk niet is gezegd dat het onderzoek X naar die bedreigde persoon liep. Tijdens een observatie op 27 augustus bleek er een Fiat500 ‘met gedoofde lichten’ bij hem in de buurt te zijn waarin twee, en later alledrie de verdachten bleken te rijden. De politie kreeg toestemming om het drietal af te luisteren en plaatste ook microfoons in de Fiat.

Afgeschermd

Na een verzoek van advocaten Erik Thomas, Adi van Koningsveld en Adam Doesburg besloot de rechtbank dat het Openbaar Ministerie processen-verbaal moet overleggen over het begin van het onderzoek om daar zo meer duidelijkheid over te krijgen. Er was in augustus ook anonieme CIE-informatie binnengekomen dat de verdachtengroep het subject uit dat Onderzoek X wilde liquideren. Die informatie leidde tot het onderhavige onderzoek naar de drie verdachten ten aanzien van voorbereidingsplannen. Advocaat Erik Thomas: ‘Er loopt er dus een afgeschermd onderzoek X. Daarin zijn deze heren geen verdachte. Maar we weten niet of er nog onderzoek loopt naar die CIE-informatie over het liquidatieplan.’

Microfoons

Toen de recherche de Fiat500 eenmaal in beeld had kwamen er woningen, telefoonnummers en onder meer de loods in Lijnden in beeld. De politie verdacht de drie van het plannen van een aanslag, maar op wie, dat wist de politie kennelijk niet. De politie observeerde de groep een aantal maanden en volgens het Openbaar Ministerie wilden ’technisch specialisten’ op de vroege ochtend van de voor Peter R. bijna fatale 5 november microfoons in een VW Golf installeren. De auto was toen echter al weg.

Geluk

Die auto dook weer op toen het de vluchtauto bleek te zijn die de drie schutters bij Peter R. hadden gebruikt. Die avond nam de politie een gesprek op in de Fiat500 tussen de verdachten Atif M. en Karim S. die de aanslag lijken te evalueren. Er zijn zinsnedes als: die ‘kankerlijer heeft kankergeluk gehad’ en ‘hij heeft er zes in zijn buik gekregen’. De heren concluderen dat ze het die dag toch niet ‘hadden moeten doen’. Als ‘hij’ niet dood gaan ze ‘niet lang’ zitten als ze worden gepakt.

Haarlem

De drie zijn daarna aangehouden. Ook gearresteerd werden Gennaro L. en gisteren nog een verdachte die mogelijk explosieven heeft geleverd. Ene Alejandro P. is voortvluchtig.

Een aantal verdachten in deze zaak is ook verdacht in de zaak van de moord op Lucas Boom, vorig jaar zomer. Zij zitten daarvoor niet vast omdat het (telecom)bewijs dat volgens de rechtbank in Haarlem niet rechtvaardigt. In die zaak zijn zeven verdachten, waarvan er nog één in hechtenis zit.

Zie ook:

Qio C. in beeld in drie liquidatieonderzoeken

Wie is Pjotr R.?

Twee verdachten vrij voor moord Boom

‘Vluchtauto mislukte aanslag geobserveerd’