Politie luisterde Quote 500 groep af

De inbrekers die de Quote 500 zou afwerken gingen op pad terwijl de politie hun huurauto had volgehangen met afluisterapparatuur. Dat bleek donderdag uit de eerste pro-formazitting tegen acht hoofdverdachten van de groep inbrekers uit de Spoorwijk in Den Haag. Het OM sprak in oktober nog over tientallen inbraken, maar voorlopig staan er een handvol inbraken in de aanklacht.

De politie plaatste ook een peilbaken op de auto’s, waarmee de groep gevolgd kon worden. Daarnaast stond op de woning van de moeder van drie van de verdachten een camera gericht. De videobeelden en opgenomen gesprekken zijn een groot deel van het bewijs tegen de verdachten.

Justitie zegt dat de groep steeds op dezelfde manier te werk gingen. De woningen waarin zou gaan worden ingebroken, werd eerst uitvoerig geobserveerd. Vanaf een computer, die in de woning die werd geobserveerd stond, werd gezocht op de namen uit de Quote 500 en werden gegevens verzameld via Google Maps, aldus justitie.

De inbrekers huurden een auto waarmee ze naar een van de woningen gingen. Ze braken altijd in als de bewoners thuis waren, omdat het alarm dan uitstond. De huizen waren zo groot dat de bewoners niks van de inbraak merkten. Op de computer zou de waarde van de gestolen sieraden en horloges worden opgezocht. Een van de leden boden de buit aan bij handelaren.

De advocaten vinden dat het OM de zaak heeft opgeblazen in het najaar. Zo zou er geen sprake zijn van een criminele organisatie en was er ook geen sprake van een ‘clubhuis’, zoals justitie de woning die werd geobserveerd met de camera noemde.

‘De deur stond voor letterlijk iedereen open, inclusief de computer’, aldus een van de advocaten. Volgens de advocaat is daarom niet duidelijk wie de informatie op de computer heeft opgezocht. ‘Familie zijn of gastvrij zijn voor gasten is niet strafbaar.’

Lees ook:

Nieuwe arrestaties Quote 500-groep

‘Quote 500-groep bezocht ook reder Delfzijl’

‘Wijk veiliger na arrestatie Quote 500-bende’