Politie maakt dankbaar gebruik van slimme tv’s

Welk tv-programma keek je, wanneer ging je koffiezetapparaat aan en hoe laat deed je de koelkast open? De politie ziet een goudmijn in slimme apparaten in onderzoeken. Het NFI onderzocht onlangs wat voor data er uit een smart-tv gehaald kan worden, en dat blijkt een rijke bron van informatie.

Zo kan worden een alibi worden gecheckt, bijvoorbeeld als iemand beweert een dat hij een tv-programma keek. Op een smart-tv kan worden gecontroleerd of de zender daadwerkelijk op stond. Maar een slimme tv bevat meer mogelijkheden. ‘Alles wat je op een computer kan, kan eigenlijk ook op een smart-tv’, vertelt Mark Roeloffs, expert in digitale technologie bij het NFI, tegen persbureau ANP. ‘Chatten, skypen, foto’s en filmpjes kijken, muziek luisteren. Dat laat allemaal sporen achter.’

Ook van andere apparaten kan de politie dankbaar gebruik maken. Je kunt zien hoe laat een koffiezetapparaat is gebruikt, wanneer de koelkast open en dicht is gegaan, waar iemand is gaan hardlopen. De apparaten moeten nu naar het NFI voor onderzoek, maar de politie krijgt binnenkort mogelijk een app waarmee agenten zelf de data uit de slimme apparaten kunnen lezen.