Politie maakt klapper in vuurwerkonderzoek

In Duitsland zijn drie doorzoekingen geweest in een groot vuurwerkonderzoek van het functioneel parket in Nederland. Er is ruim 40.000 kilo illegaal vuurwerk onderschept. Figuren in de top van de Nederlandse illegale vuurwerkhandel zijn aangehouden, aldus het OM.

Belangrijke functie

Er werd gezocht in drie voormalige bunkers in de omgeving van Kleve, net over de grens bij Arnhem. Tegelijkertijd werden er door de Nederlandse politie, onder leiding van de milieurecherche Amsterdam, doorzoekingen verricht in een viertal woningen in Nieuwegein, Vianen, Arcen en Well en in een opslagloods in Hei- en Boeicop. Er is in totaal ongeveer 40.000 kg illegaal vuurwerk in voormalig bunkers aangetroffen waaronder: 4400 Cobra’s (Cobra 6 en Cobra 8), Flowerbeds, 5900 Shells (mortierbommen) en Chinese rollen. In een opslagloods in Hei- en Boeicop is nog eens circa 2500 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen.

Er zijn drie aanhoudingen verricht, één in Nieuwegein en twee in Arcen. De verdachten zijn de vermoedelijke verkopers en lijken een belangrijke functie te hebben in de handel in illegaal vuurwerk in Nederland.

Restaurant

Naar aanleiding van eerdere onderzoeken naar illegaal vuurwerk was het vermoeden gerezen dat er illegaal vuurwerk dat bestemd was voor particulieren, zou zijn opgeslagen in bunkers in de omgeving van Kleve, Duitsland. Een lokaal restaurant, net over de grens in Nederland, was vermoedelijk de ontmoetingslocatie voor afnemers en verkopers.

De modus operandi was volgens het OM dat een verkoper de bus of auto van een afnemer meenam van het restaurant naar een van de bunkers in Duitsland om vervolgens dit voertuig, beladen met illegaal vuurwerk, weer bij de afnemer af te leveren waarna deze het verder Nederland in bracht.

Het vuurwerk is op verzoek van het Functioneel Parket in Duitsland in beslag genomen en zal in Duitsland worden vernietigd. Naast illegaal vuurwerk werden ook illegale sigaretten aangetroffen. Deze zijn overgedragen aan de Duitse Douanerecherche.