Politie maakt werk van “Microsoft”-oplichters

In het hele land zijn bij de politie honderden aangiftes binnengekomen van mensen die benaderd zijn door criminelen die zich uitgeven als medewerkers van Microsoft en proberen geld of (bank)gegevens te onfutselen.

Vele aangiften

Bij de politie eenheid Noord-Nederland kwamen sinds begin dit jaar al ruim 100 aangiftes binnen. Al langere tijd is een groep criminelen bezig om op slinkse wijze binnen te dringen in computers. Vanuit het buitenland zoeken de criminelen contact met willekeruige slachtoffers. Hierbij doen zij zich voor als medewerkers van “Microsoft”. Ze spreken vaak Engels. Door zich voor te doen als medewerker van Microsoft proberen ze het vertrouwen te winnen en gebruiken een smoes dat er iets met de computer aan de hand is. Vaak gebruiken ze de smoes dat de pc een virus heeft, de licentie is verlopen, een virus bevat of nog een update nodig heeft.

Ze proberen dan mensen ervan te overtuigen om handelingen te laten uitvoeren op de pc. Om mensen van dienst te zijn vragen ze om een programma te installeren zodat ze de computer over kunnen nemen. Ook kunnen ze voordoen alsof ze geld storten op rekeningen om aan te tonen dat ze echt van Microsoft zouden zijn. In werkelijkheid wordt er dan geld van de spaarrekening naar de betaalrekening overgeboekt.

Afrekenen

Nadat het vertrouwen is gewonnen en er handelingen zijn uitgevoerd vragen ze vaak geld voor de technische hulp. Een van de methodes die op dit moment worden toegepast is dat de oplichters vragen om iTunes- betaalkaarten te kopen en de codes hiervan door te geven aan de oplichter. Een andere optie die ze gebruiken is dat de oplichters zelfstandig geld overschrijven van uw betaalrekening. De kosten voor de geleverde “hulp” kan oplopen tot wel tienduizenden euro’s, aldus de politie.