Politie misleidt Opstelten met aanbesteding

Ambtenaren bij de politie proberen via de korpsleiding minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie te misleiden bij de aanbesteding van materiaal voor de Nationale Politie. Dat zou onder meer het geval zijn bij de aanbesteding rond portofoons. De minister kwam er op tijd achter dat hij om de tuin werd geleid en heeft de plannen aangepast.

Ambtenaren stelden volgens De Telegraaf alles in het werk om portofoons van leverancier Motorola in gebruik te nemen. In de mail valt te lezen dat de aanbesteding ‘onrechtmatig’ is, maar wel moet doorgaan vanwege ‘operationele noodzaak’. De ambtenaren probeerden de korpsleiding in te zetten om de informatie in de ‘mededelingensfeer’ te delen met de minister. Dan zou in een verslag opgenomen kunnen worden dat het ministerie van de onrechtmatigheid op de hoogte was.

Opstelten grijpt in

Minister Opstelten besloot afgelopen week om de aanbesteding van 50.000 portofoons stop te zetten. Op nieuwe uniforms in Amsterdam en Rotterdam waren al clips bevestigd waarin de portofoon van Motorola moesten hangen, maar dat is op het allerlaatste moment aangepast.

Het ministerie laat in een reactie aan De Telegraaf weten dat er inderdaad is ingegrepen. De korpsleiding meldde afgelopen week nog dat de aanbesteding is stopgezet omdat de gestelde eisen niet goed genoeg door Motorola onderbouwd zijn.

Lees ook:

Mogelijk corruptie bij politietop

Inkopers politie geschorst na twijfels integriteit

Politie negeert regels bij miljoenenorders