Politie moet het ’s nachts ontgelden

Bij incidenten in Amsterdam en Vlissingen waren politieagenten in de nacht van zaterdag op zondag het mikpunt van agressie.

In Amsterdam Zuidoost werden agenten door bezoekers van een illegaal feest met onder meer stenen bekogeld. De politie kreeg van omwonenden rond de Nieuwlandhof meldingen van geluidsoverlast. Agenten troffen zo’n 200 mensen aan die een illegaal feest bezochten. Vervolgens bekogelden de bezoekers de agenten met onder meer stenen. Eén agent werd geraakt, maar liep geen verwondingen op.

De agenten trokken zich terug en riepen de hulp in van de ME en de Koninklijke Marechaussee. Toen de versterking ter plaatse was, werd het feest ontruimd. Een persoon werd aangehouden voor het beledigen van de politie. Op de Mijehof was het na de ontruiming nog even onrustig, vanwege wat onenigheid tussen een groepje feestgangers. Agenten wisten de personen uit elkaar te drijven. 

Poging doodslag

In Vlissingen reed rond 3.30 uur een motorrijder in op twee agenten die op de Nieuwendijk toezicht hielden op het uitgaanspubliek. Aan de motorrijder werd eerder een stopteken gegeven. Hij stopte niet, maar gaf gas bij. Nadat hij bijna de agenten had geraakt, vloog hij de stoep op, rakelings langs het uitgaanspubliek. Gelukkig raakte de motorrijder niemand.

Op de Koningsbrug, een eind verderop, kon de man worden tegengehouden door andere agenten die hun dienstauto dwars op de weg hadden gezet. De man stopte, werd aangehouden (zie foto) en overgebracht naar een politiecel in Torentijd. De 26-jarige Vlissinger moest een blaastest ondergaan waaruit bleek dat hij bijna vier keer zoveel had gedronken dan wettelijk is toegestaan. Zijn rijbewijs is ingevorderd en zijn motor is meegenomen naar het politiebureau. Ook wordt een verzoek naar het CBR gestuurd om te onderzoeken of de man wel geschikt is om een motorrijtuig te besturen.

De twee agenten hebben aangifte gedaan van poging doodslag. Ze zijn niet gewond geraakt. Door de politie zijn van verschillende mensen getuigenverklaringen opgenomen die kunnen helpen bij het onderzoek.