Politie: ‘mogelijk liquidatie voorkomen’

De politie in Amsterdam heeft in de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 juni een auto aangehouden met personen die mogelijk een liquidatie wilden plegen. Dat heeft de politie nu pas bekendgemaakt ‘in verband met het onderzoek’.

Brandbare vloeistof

In de auto werden een automatisch vuurwapen, twee handvuurwapens waarvan één met geluiddemper en brandbare vloeistof aangetroffen. Politiemensen hielden die nacht even voor 04.00 een bestuurder van een BMW staande op het Hoofddorpplein omdat dit voertuig als gestolen geregistreerd stond.

Drie aanhoudingen

De bijrijder sprong direct uit de auto en sloeg op de vlucht. In verband met deze vondst zijn drie aanhoudingen verricht. De bestuurder van de auto werd direct aangehouden. Na uitgebreid onderzoek hield de politie op 7 juni de vermoedelijke passagier aan. Een derde man is op 7 juni aangehouden. Zijn betrokkenheid bij de zaak wordt nog onderzocht. Bij doorzoekingen in de woningen van de verdachten werden nóg een automatisch vuurwapen en een handvuurwapen aangetroffen.

Önder

De wapenvondsten in de auto aan het Hoofddorpplein en de aanhoudingen die volgden, passen in de strategie van de Amsterdamse driehoek om mensen aan te pakken die extreem geweld of het bezit van aanvalswapens niet schuwen. De aanhouding was twee dagen na de aanslag op de weduwe van de in april geliquideerde Baris Önder.