Politie pakt bij toeval Britse criminelen

Eind juni heeft de politie in Amsterdam zes Engelsen aangehouden, waarvan er vier in hun eigen land werden gezocht vanwege diverse strafbare feiten. De mannen liepen tegen de lamp tijdens een verkeerscontrole. Op donderdag 23 juni reed een auto over de IJdoornlaan in Amsterdam-Noord die werd gescand door een nummerplaatlezer in een politiewagen. De auto van de Britten bleek in Spanje als gestolen geregistreerd te staan. Agenten gaven de bestuurder daarop een stopteken. De chauffeur en vijf inzittenden werden aangehouden en de auto werd in beslag genomen. Daarop bleek dat er vier mannen in Engeland gesignaleerd stonden.

Een 28-jarige man moet nog zeven jaar gevangenisstraf uitzitten, een 27-jarige man wordt in Engeland verdacht van het voorbereiden van ram- en plofkraken, een 25-jarige wordt gezocht voor moord en een 30-jarige man bleek niet zijn teruggekeerd na zijn detentieverlof.

Bij nader onderzoek in en bij het hotel waar het zestal verbleef vond de politie meerdere valse Engelse rijbewijzen, slijpschijven, een kogelwerend vest, portofoons, telefoons, zaklampen, handschoenen, petten en een sjaal met ooggaten.

De vier verdachten moeten volgende week via snelrecht voor de rechter verschijnen vanwege het bezit van valse documenten. Indien ze daarvoor veroordeeld worden, zullen ze hun straf uit moeten zitten. Daarna kunnen ze overgedragen worden aan de Engelse autoriteiten.

De politie publiceerde vorige week de foto’s van zes Britten die in eigen land worden gezocht. De afgelopen vier jaar heeft de politie 83 Britse criminelen opgepakt.