Politie pakt grote partij wapens uit Kroatië

De politie in Den Bosch heeft samen met de politie in Kroatië de export van een zeer flinke partij vuurwapens vanuit Kroatië naar Nederland voorkomen. Bij de Criminele Inlichtingeneenheid in Oost-Brabant kwam eind vorig jaar informatie hierover binnen.

Feestdagen

Een 42-jarige man uit ‘s-Hertogenbosch zou zware wapens gaan invoeren vanuit Kroatië. Uit onderzoek bleek dat de partij wapens mogelijk rond de feestdagen naar Nederland zou komen maar later bleek dat het vervoer op woensdag 7 januari zou plaatsvinden.

Raketwerpers

In de loop van die woensdagochtend heeft de politie in Kroatië het busje met de wapens onderschept. Aan boord waren zes raketwerpers, een zware mitrailleur, enkele kalashnikovs, vuistvuurwapens, handgranaten en munitie aan. Verder lagen er op locaties in Den Bosch en Hedel onder meer vuurwapens, handgranaten, munitie en drugs.

13 verdachten

Op vier locaties werd gezocht: één in Hedel en drie in ‘s-Hertogenbosch. Rond 11.15 uur is de 42-jarige Bosschenaar aangehouden als hoofdverdachte in de zaak. Ongeveer tegelijkertijd pakte de politie ook een 38-jarige man uit ‘s-Hertogenbosch op als medeverdachte. Beide mannen zijn in verzekering gesteld en zitten nog vast. De bestuurder van het busje was een 64-jarige Nederlander die in België woont. Hij is aangehouden. Tegelijkertijd werden op zes plaatsen in Kroatië huiszoekingen gedaan en werden nog eens tien mensen gearresteerd. Het rechercheonderzoek naar de wapenhandel is nog niet afgerond. De politie zegt meer aanhoudingen dan ook niet uit te sluiten.