Grote inval in rosse buurt Den Haag

De politie heeft een grote actie uitgevoerd rond de Haagse Doubletstraat. Doel was het vaststellen en opsporen van gedwongen prostitutie. Het is voor het eerst dat er in Nederland een dergelijk actie tegen mensenhandel in de prostitutie plaatsvindt. Burgemeester Jozias van Aartsen was gisteravond aanwezig in de Doubletstraat. Hij sprak over vrouwen die onder ‘barre omstandigheden hun werk moeten doen’. Van Aartsen verwacht dat de politie met de actie inzicht gaat krijgen in de organisaties achter de gedwongen prostitutie. Video na de break

(foto den haag fm)

Den Haag ziet de aanpak van mensenhandel in de prostitutie als een prioriteit. De politie sloot de Doubletstraat om 20.00 af. In totaal deden 350 politiemensen en 50 ambtenaren mee aan de actie. De politie denkt dat achter de 164 ramen in de Doubletstraat zeer veel hoeren illegaal werkzaam zijn. Veel meisjes zijn naar het stadhuis gebracht waar de verhoorkamers zijn ingericht. De politie wil zo rustig met ze kunnen praten.

Er waren op het stadhuis ook tolken en advocaten aanwezig.

De buurt was afgesloten voor het publiek. Overigens sprak de politie ook bezoekers aan over signalen van gedwongen prostitutie. Prostituees die een kamer hadden gehuurd op het moment van de actie krijgen daarvoor een vergoeding van de gemeente.

Ambtenaren van de gemeente Den Haag voerden in de bordelen uitgebreide controles uit op naleving van de gemeentelijke vergunningsvoorschriften. Van Aartsen zei dat bij overtredingen de vergunning van het betreffende bordeel of exploitant zal worden ingetrokken. ‘We hebben niks tegen prostitutie maar we willen de sector wel schoon houden.’

Er komt mogelijk een vervolg in andere buurten in Nederland. Het Openbaar Ministerie schat dat zeker de helft van de vrouwen en mannen in de prostitutie onder dwang aan het werk zijn.