Politie pakt ontsnapte TBS’er

De politie heeft maandagmiddag een ontsnapte, hardleerse TBS’ser aangehouden in Rotterdam. Agenten herkenden hem en wisten hem te arresteren. De man bleek een wapen bij zich te hebben.

Ontsnapt

De 50-jarige man was op 17 augustus ontsnapt uit de Pompekliniek in Nijmegen. Hij overviel vorige week maar liefst twee keer een winkel – met een mes als wapen – in Veenendaal en in Hoogvliet. Daarbij raakte overigens niemand gewond.

Schuldig

Het was niet de eerste keer dat de man strafbare feiten pleegde, terwijl hij buiten de kliniek was. In 2016 maakte hij zich tijdens een verlof schuldig aan diefstal met geweld. Daarvoor werd hij veroordeeld. Hij was oorspronkelijk ook al in de TBS beland, voor diefstal met geweld, en vier gevallen van afpersing.

Verstopt

De TBS’er liep vandaag met zijn fiets aan de hand door Rotterdam, toen de politie hem herkende. Agenten achtervolgden hem, en wisten hem aan te houden en te arresteren. Na zijn aanhouding bleek dat de man een mes verstopt had aan de zijkant van zijn fiets, bij de spaken.

Hulp

Het landelijk parket van Justitie meldt dat de agenten bij de aanhouding hulp kregen van het opsporingsteam van de politie voor ontsnapte of gezochte gevangenen of veroordeelde personen (FASTNL). Dat team zoekt naar mensen die nog meer dan 300 dagen gevangenisstraf hebben uitstaan, ook als het gaat om buitenlandse, gezochte criminelen.