Politie pakt zakkenrollers met speciale loktelefoons

Het zakkenrollersteam van politie Amsterdam heeft in de Koningsnacht vijf mannen aangehouden die een speciale door de politie geprepareerde smartphone hadden gestolen: een track & trace telefoon (TTT, noemt de politie dat).

Selfie

Vier van deze speciale TTT’s werd verspreid over de stad gerold of gestolen. Direct na de diefstal werden de telefoons uitgepeild en maakte de geprepareerde telefoon opnamen middels de camera die in de smartphone zit. ‘Op deze manier was er direct een mooie selfie van de verdachte beschikbaar zonder dat hij dit merkte’, aldus de politie.

Enkele uren

Binnen enkele uren werden de telefoons en de verdachten opgespoord en aangehouden. Eén verdachte is in Dordrecht aangehouden, de andere verdachten in Amsterdam. Alle verdachten zijn bekenden van de politie en zijn al eerder opgepakt voor diefstal en zakkenrollerij. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat de verdachten met elkaar samenwerkten. Het zakkenrollersteam zet ook op Koningsdag track & trace telefoons in.

Alle verdachten zitten vast en zijn in verzekering gesteld. Ze zijn 16, 18, 25, 26, en 27 jaar en afkomstig uit Algerije, Tjechië, Libië en Amsterdam.

De politie adviseert de Find My Phone-app op iphones aan te zetten. In Amsterdam heeft de politie een speciaal team klaarstaan om steler of heler op te sporen.