Wat zeggen de misdaadcijfers? (UPDATE)

Het aantal misdrijven dat de politie registreert blijft dalen. In 2014 werden iets meer dan een miljoen misdrijven gepleegd. Dat blijkt uit cijfers van onder meer het CBS. Het aantal misdrijven in Nederland blijft dalen. De dalende trend zet zich voor. In 2007 waren er 1,3 miljoen misdrijven. Maar wat betekent dit?

8,8%

Ook in 2015 gaat die trend door. Het aantal geregistreerde misdrijven is in het eerste halfjaar van 2015 gedaald met 8,8 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Het aantal straatroven is het meeste gedaald (19,1%) en ook het aantal woninginbraken is sterk dalende (14,5%).

Minder zaken

De politie registreert ook minder verdachten: vorig jaar 312.000. Dat zijn geen personen die veroordeeld zijn maar mensen van wie de politie ‘het ernstige vermoeden’ heeft dat ze schuldig zijn aan een strafbaar feit. Veel verdachten plegen meerdere feiten. Ook de cijfers van Openbaar Ministerie  en rechtbanken passen in die trend. Beide handelen minder zaken af.

Wat zegt het?

De vraag is natuurlijk of deze cijfers werkelijk een afname van criminaliteit laten zien. RTL concludeerde dit voorjaar dat er bij de politie tienduizenden aangiften nooit worden onderzocht als gevolg van capaciteitsgebrek. Het is de vraag in hoeverre deze aangiften zijn opgenomen in de CBS-cijfers.

In De Telegraaf zegt de voorzitter van politiebond ACP Gerrit van de Kamp ‘weinig waarde’ te hechten aan de maandag gepresenteerde cijfers van het CBS:

Om allerlei redenen doen mensen minder snel aangifte. En bovendien zijn er strafbare feiten die in dit onderzoek niet worden meegenomen. Vormen van fraude bijvoorbeeld, of het nou in de zorg is, in de verzekeringswereld of op het gebied van cybercrime. Je kunt hier heel weinig mee. Het veiligheidsgevoel van de mensen staat niet in relatie tot deze cijfers.

Zie ook:

Deze misdrijven worden minder vaak opgelost

Cybercrime over de top + andere misdaadgrafieken

Misdaadcijfers: dit gebeurde in jouw gemeente

Minder criminaliteit, maar meer in kleine dorpen

Aantal misdrijven gedaald in 2013

Vijf procent minder misdrijven in 2012