Politie: Roemeense criminele organisatie opgerold

De politie heeft dinsdag op een terrein aan de Hornweg in het Amsterdamse havengebied drie mannen aangehouden. Het zijn Roemenen van tussen de 18 en 50 jaar oud. Ze worden verdacht deel uit te maken van een criminele organisatie die koperdiefstallen en bedrijfsinbraken pleegde. Elders zijn nog meer Roemenen aangehouden.

26Stanley

De Dienst Infrastructuur van de landelijke eenheid startte in januari onder het gezag van het landelijk parket het onderzoek 26Stanley. De twee hoofdverdachten van 28 en 32 jaar, pleegden de afgelopen maanden in Nederland veelvuldig, in wisselende samenstelling met andere verdachten vermogensdelicten, aldus de politie.

Jammer

Om 06.00 betraden ongeveer zestig politiemensen het ADM-terrein aan de Hornweg. De drie verdachten verbleven daar in caravans, zonder stroom en stromend water. Acht caravans zijn na de aanhoudingen doorzocht, onder andere met een geldhond. Daarbij zonder onder andere een auto, telefoons, administratie en een jammer in beslag genomen. Een jammer is een apparaat dat de verbinding tussen telefoons en de gsm-mast verstoort.

Rond acht uur trof de politie op de A7 bij Volendam nog een auto met drie verdachten aan en rond het middaguur in Amsterdam één verdachte met een auto. Ook zij zijn allen aangehouden en de auto’s in beslag genomen.

Een tweede hoofdverdachte is samen met een andere verdachte al in de nacht van zondag 15 op maandag 16 april bij Amersfoort aangehouden. De auto van de verdachte lag vol met koper dat vermoedelijk van diefstal afkomstig is.