Politie Rotterdam onderzoekt interne vrouwonvriendelijke appgroep

De politie Rotterdam doet onderzoek naar het bestaan van een WhatsAppgroep waarin negen politiemedewerkers vrouwonvriendelijke en seksistische uitspraken over collega’s zouden hebben gedaan. Volgens de politie gaat het om een appgroep van het team arrestantentaken.

Die medewerkers fouilleren bijvoorbeeld arrestanten, maken foto’s en nemen dna af. De negen medewerkers die in opspraak zijn, zijn allemaal mannen.

Veiligheid Integriteit en Klachten

Het besluit van het onderzoek is vorige week genomen nadat bij de teamleiding melding is gedaan van het bestaan van de WhatsAppgroep. De afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten doet onderzoek naar de zaak. Het doel daarvan is om duidelijk te maken wat ieders rol en bijdrage is geweest in de appgroep. Totdat meer duidelijk is, zijn de negen politiemedewerkers niet aan het werk.

Door het stof

Het is niet de eerste keer dat de politie Rotterdam in opspraak komt met een WhatsAppgroep. In februari 2021 kregen vijf Rotterdamse politieagenten van het bureau Marconiplein een schriftelijke berisping voor het uitwisselen van racistische appjes over hun werk.