Politie: schat aan merkkleding gepakt

Donderdag en vrijdag is er in Amsterdam en Rotterdam voor bijna een miljoen aan geld en merkkleding in beslag genomen. Dat gebeurde nadat agenten in een parkeergarage aan de Pontsteiger aan het IJ aan de westelijke kant van het centrum twee mannen aanhield op verdenking van witwassen.

1 miljoen

In de auto waar de verdachten zich in bevonden lag een ‘zeer groot geldbedrag’ volgens de politie, niet bekend is hoeveel. Een uitgebreid onderzoek volgde en politie-eenheden vonden daarna in twee doorzochte woningen weer veel geld én een grote hoeveelheid dure merkkleding. Het onderzoeksteam vermoedt dat de waarde van het aangetroffen geld en de kleding samen bijna 1 miljoen bedraagt.

Vuurwapen getrokken

De agenten surveilleerden die donderdagmiddag in een parkeergarage aan de Pontsteiger. Dat was een routine-controle die vaker plaatsvindt in overleg met beheerders van particuliere garages, om de veiligheid te vergroten en criminaliteit tegen te gaan. Twee mannen stapten uit een geparkeerde auto. Agenten spraken de mannen aan en konden volgens hen niet goed uitleggen waarom ze in de garage waren. Volgens de politie keek één van de agenten in de auto waar de mannen uit waren gestapt en zag een tas met extreem veel bankbiljetten liggen. De agenten besloten de twee daarom aan te houden. Tijdens de aanhouding voelden de agenten zich genoodzaakt om hun vuurwapen te trekken. Het geld dat in de auto werd aangetroffen werd in beslag genomen.

Drie verdachten

In het uitgebreide onderzoek dat op de aanhoudingen volgde, doorzochten politie-eenheden nog diezelfde avond een woning in Amsterdam en stuitten daar nog op grote geldbedragen. Ook werd er een vuurwapen gevonden. Er is in die woning ook nog een derde verdachte aangehouden.

De volgende ochtend doorzochten agenten een woning in Rotterdam en troffen weer veel geld en een grote hoeveelheid dure merkkleding aan. De drie verdachten zijn een man van 38 uit Rotterdam, een man van 48 zonder vaste woon- of verblijfplaats en een man van 19 uit Assen. Ze zitten vast op verdenking van witwassen. De recherche doet verder onderzoek naar de herkomst van het geld, het vuurwapen en de kleding.