Politie schiet alleen met nieuwe wapen

Hier en daar in Nederland lopen politieagenten met hun nieuwe dienstwapen: de Walther P99Q. Momenteel krijgen agenten een driedaagse cursus om met het nieuwe wapen te leren omgaan. Wanneer een politieman of politievrouw niet slaagt voor de schiettoets voor het nieuwe dienstwapen, dan wordt het oude dienstwapen niet weer teruggegeven. Dat is volgens politievakbond NPB in overleg met de leiding besloten.

De bonden vinden dat de veiligheid van de politiecollega’s vóór de bedrijfsvoering moet gaan. De NPB vindt het onverstandig om collega’s met het oude dienstwapen te laten werken. Dat een collega, bij ontnemen van het oude dienstwapen, niet volledig inzetbaar is moet volgens de NPB geen spelen.

Procedure

'Bij de aanvang van elke trainingsdag ‘nieuw dienstwapen’ wordt het oude dienstwapen in bewaring afgegeven. Het nieuwe wapen wordt meegegeven als je geslaagd bent voor de toets. Als je niet slaagt voor de toets, dan blijft het oude dienstwapen in bewaring. De reden daarvan is dat je formeel nog wel bevoegd bent om het oude wapen te gebruiken, maar er twijfels kunnen ontstaan over je bekwaamheid als je bij een schietincident betrokken raakt', schrijft de NPB.

James Bond

AT5 signaleerde in Amsterdam al agenten met het nieuwe dienstwapen, dat de Walther P5 vervangt. Volgens AT5 gebruikte James Bond de Walther P99 al sinds Tomorrow Never Dies (1997). In Finland, Duitsland, Ierland, Polen en Spanje gebruiken agenten ook de P99.