Door politie doodgeschoten man had nepvuurwapen (UPDATE4)

De man die de politie in Amsterdam donderdag om 19.15 neerschoot bij de Nederlandse Bank aan het Frederiksplein zwaaide met een nepvuurwapen. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdagmiddag bekendgemaakt. Of hij daarmee ook losse flodders schoot is niet bekend.

Rijksrecherche

De man is overleden. Het gaat om de 31-jarige Amsterdamse geboren Brit Michael Fudge, aldus Het Parool, met dubbele nationaliteit. De man was een bekende van de politie in verband met vernielingen en overlast. Hij was kennelijk ernstig verward.

Het wapen was volgens het OM uiterlijk niet van echt te onderscheiden. Dat blijkt uit het voorlopig onderzoek door de Rijksrecherche. De Rijksrecherche onderzoekt de volledige toedracht van het schietincident, waaronder het vuurwapengebruik door de agenten.

Woensdagavond rond 19.15 uur kwam er bij de politie een melding binnen dat een persoon in de omgeving van Westeinde een vuurwapen bij zich zou hebben. Agenten zagen daar inderdaad een man met een vuurwapen of met een daarop gelijkend voorwerp lopen. De man kwam op een gegeven moment op de agenten af waarop de agenten de verdachte neerschoten. De verdachte werd geraakt en overleed even later ter plaatse aan zijn verwondingen.

Zelfmoord?

Een langsrijdende fietser raakte gewond aan zijn been en is naar het ziekenhuis overgebracht voor behandeling.

Het onderzoek heeft aanwijzingen opgeleverd dat er mogelijk sprake was van zelfmoord door een politiekogel, aldus het Openbaar Ministerie.

Agenten rukten uit toen ze een melding kregen dat er een man met een vuurwapen bij de Nederlandse Bank liep. De man liep met het vuurwapen op de politie af, die daarop het vuur opende.

Volgens de stadszender AT5 is er bij de schietpartij een omstander gewond geraakt aan zijn been. Ook zou bij een tankstation aan de Gooiseweg in Amsterdam een auto zijn klemgereden. Er zouden mensen gearresteerd zijn. De politie meldt inmiddels dat dit niets met de schietpartij bij de Nederlandse Bank te maken heeft.

Naast het Westeinde was ook de Stadhouderskade afgezet. De politie was massaal op de been met tientallen auto’s. Ook waren er marechaussees aanwezig. Er is uitgebreid forensisch onderzoek gedaan.

(Foto: Joost van der Wegen)