Verdachte Staatsliedenbuurt aangehouden

De man die donderdagmiddag is aangehouden op de Buyskade, in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam, is verdacht van betrokkenheid bij de dubbele moord op 29 december. Dat heeft de politie vrijdagochtend bekend gemaakt. Bij huiszoekingen in meerdere woningen in Amsterdam West troffen rechercheurs onder andere een aantal automatische vuurwapens, bijbehorende munitie en kogelwerende vesten aan.

De verdachte is ingesloten voor verhoor op last van de officier van justitie zit hij in de volledige beperkingen. De man is een bekende van de politie. Hij wordt vandaag voorgeleid bij de rechter commissaris. Het onderzoek, door tientallen rechercheurs, draait nog steeds op volle toeren.

De aanhouding van de verdachte vond donderdagmiddag rond 15.15 uur plaats. Een arrestatieteam kreeg zicht op de verdachte in de omgeving van de Van Hallstraat. De man reed in een auto en er ontstond een achtervolging. Op de Buyskade raakte de verdachte de macht over het stuur kwijt en reed tegen een lantaarnpaal en een aantal geparkeerde auto’s aan. Hij rende de auto uit en sprong het water in van de Kostverlorenvaart. Hij zwom vervolgens naar de overkant en klom daar de kade op. Ondanks enkele mondelinge waarschuwingen en waarschuwingsschoten stopte de verdachte niet vervolgens werd hij met aanhoudingsvuur gericht in zijn been geschoten. Daarop volgde zijn aanhouding.

De aanhouding vond plaats op enkele honderden meters van die schietpartij.

Een getuige vertelde aan AT5 dat de man aan de overkant van het water uit een auto kwam. Hierna sprong hij in het water. Volgens de getuige is er meerdere keren geschoten. ‘Ik heb een aantal waarschuwingsschoten gehoord en vervolgens gegil’, aldus de getuige.

De slachtoffers waren in gezelschap van twee mannen, een blonde man en een Marokkaanse man. De politie wil niet bevestigen dat een van deze twee gistermiddag is aangehouden.