‘Politie schoot 18 mensen neer’

In het eerste halfjaar van 2013 zijn in Nederland door politiekogels achttien slachtoffers gevallen. Zeventien van hen raakten gewond, één kwam om het leven. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM), die vrijdag zijn vrijgegeven.

Er zijn volgens het OM geen cijfers over hoe vaak het dienstwapen gebruikt wordt door agenten. Het verschil met de afgelopen jaar zou volgens de cijfers opvallend hoog zijn. Behalve in 2011, toen er 34 mensen door de politie werden neergeschoten in één jaar tijd.

Bij die 18 schietincidenten in 2013 vielen in totaal 17 gewonden en 1 dodelijk slachtoffer.

Politiewetenschapper Jaap Timmer zegt in De Volkskrant het opvallend is dat er vaker wordt geschoten tijdens de aanhouding van verdachten dan bij bijvoorbeeld noodweer. 'In de jaren tachtig en negentig ging het in driekwart van de zaken om noodweer. Sinds 2000 is een verschuiving zichtbaar. Nu gaat het bij meer dan de helft van de incidenten om schietpartijen bij een aanhouding’, aldus Timmer in de krant.

Uit de cijfers zou ook blijken dat het aantal vervolgingen van schietende agenten wel is gestegen. Dat was gemiddeld één per jaar, maar dat zijn er nu al drie in 2013. Dat komt volgens Timmer omdat het OM minder coulant is naar agenten dan voorheen