Politie Amsterdam scoort op de iPhone

De Amsterdamse politie heeft een hit op de iPhone. De app ‘DePolitieZoekt’ staat al enkele dagen op de eerste plaats in de lijst van de meest gedownloade Nederlandse apps. De app toont foto’s en informatie over gezochte criminelen. De bedoeling is dat het publiek helpt de boeven te vangen door tips door te geven.

De voortvluchtige crimineel Rick Halman staat erin, maar ook een anonieme winkeldief bij de Praxis. ‘DePolitieZoekt’ is de enigszins merkwaardige naam van deze iPhone app, die inmiddels een grote schare gebruikers kent. Om de eerste plaats te bereiken moet een gratis app behoorlijk veel gebruikers in korte tijd krijgen. Experts schatten dat de applicatie in de eerste week ongeveer honderdduizend keer is gedownload.

Opvallend is trouwens dat een flink deel van de gebruikers van de app in Ierland, Bulgarije en Griekenland zit. Misschien moet het Team Executie Strafvonnissen van het OM maar eens in die landen zoeken. 

De app werd door de recensenten van iPhoneclub overigens maar matig ontvangen. Ze schreven: “De screenshots in de App Store beloven dat je niet alleen in de regio Amsterdam-Amstelland zelf kan zoeken, maar de werkelijkheid is iets magerder: Hollands Midden en Rotterdam-Rijnmond komen niet in de app voor.”

En ook op de gebruikservaring had iPhoneclub het nodige aan te merken: “Er valt nog wel meer te zeggen over de app: de Volgende-knop werkt niet, de Terug-knop zit op een onlogische plaats en de app-naam op het Home-screen valt ook niet in goede aarde. Je zou bijna denken dat een agent de app in zijn vrije tijd heeft ontwikkeld.”

Pijnlijk commentaar, maar desondanks is de app nummer 1 in de hitparade, zowaar een prestatie van formaat.

Voor iPhone-gebruikers die liever niet de politie tippen, is er trouwens ook de Crimesite app. Die heeft een tip-optie, inclusief de mogelijkheid foto’s te nemen en in te sturen. Informatie die via Crimesite binnen komt, wordt nooit aan de politie doorgegeven en wij garanderen dat de inzenders anoniem blijven.

Downloaden kan in de App Store of via iTunes: 

DePolitieZoekt   –  Crimesite