Politie slaat vonnis rechtbank in de wind

De korpsleiding van de politie Brabant Zuid-Oost weigert twee ontslagen agenten terug in hun oude functie te nemen, ondanks een vonnis daarover van de rechtbank. Daardoor moet het korps de dwangsom van 250 euro per dag betalen, die de rechtbank heeft opgelegd. Dat bedrag is al opgelopen tot 13.000 euro.  

‘Het is een schande en niet te tolereren als zelfs de politie rechterlijke uitspraken naast zich neerlegt. Dan is het eind zoek in dit land. Juist de politie, het toonbeeld van gezag, moet zich als eerste aan de regels houden. Als zij dit al niet doen, waarom zou een burger dit dan wel moeten?’, zegt de advocaat van de twee motoragenten.

De agenten werden vorig jaar uit het interregionaal arrestatieteam gezet, nadat ze een motortraining op de openbare weg op een privémotor hadden uitgevoerd omdat de politiemotor niet startte.

De rechtbank oordeelde begin dit jaar ook dat de collega moest worden teruggeplaatst, maar daarbij werd geen dwangsom opgelegd. Het korps vindt dat de arbeidsverhoudingen te zeer verstoord zijn geraakt voor een terugkeer van het duo, maar dat vindt der rechtbank dus niet.

Doorgaans wordt de overheid geen dwangsommen opgelegd omdat men ervan uitgaat dat de overheid zich aan vonnissen houdt. In dit geval dus niet. Pas na een kort geding verbond de voorzieningenrechter een dwangsom aan het vonnis. De advocaten hebben nu een tweede kort geding aangespannen. 

Volgens de korpsleiding heeft heeft de leiding van het arrestatieteam geen vertrouwen meer in het duo, en het korps vindt dat cruciaal.